*

1984MeniJo

Kaikki blogit puheenaiheesta Populismi

Poliittisen sirkuksen taikurit ja pellet

Monilta osin viimeinen kuukausi on ollut virkistävin pätkä politiikkaa vuosikausiin. On nähty vertaansa vailla olevia takinkääntöjä, suhmurointia, härskiä populismia, opportunismia ja tietysti kulisseissa on tapahtunut paljon sellaista, mistä me emme vielä tiedäkään.

Ennenaikaiset eduskuntavaalit tulossa

 

Ei ole ollut vaikea ennustaa perussuomalaisten tulevaisuutta puoluehajaannuksen jälkeen. Suomalainen äärioikeisto kutistuu pienpuolueeksi, jonka kannatus jää alle kymmenen prosenttia ja uusi vaihtoehto voi korkeintaan saada parin prosentin kannatuksen. Sinisen tulevaisuuden vaihtoehtona on vain sysimusta tulevaisuus.

Tämän skenaarion vahvisti YLE:n tekemä mielipidetiedustelu. Jos Jussi Halla-Aho on jossakin asiassa oikeassa, niin siinä, että puolueloikkareiden tie kulkee kohti nollakannatusta. Soinin porukka teki näyttävän kollektiivisen poliittisen itsemurhan.

Keskustan pitää asemoida itsensä lokalistien joukkoon

Perussuomalaisten puoluekokouksessa uusi varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari sanoi Marine Le Peniä mukaillen, että aikamme tärkein poliittinen jakolinja kulkee globalistien ja lokalistien välillä. Lähes kaikkialla maailmassa vanhat, oikeisto-vasemmisto-jakoon nojaavat puolueet ovat kuolinkamppailujen kourissa. Lokalistit puolestaan ovat vaarassa ajautua äärioikeistolaisten haltuun, mistä saimme esimerkin viime viikonloppuna Perussuomalaisten puoluekokouksessa.

Populismin ongelma

Populismi on yksinkertaista siihen asti kun sen avulla villitään kansajoukkoja ja hankitaan ääniä, mutta se muuttuu vaikeaksi politiikan lajiksi siinä vaiheessa kun pitäisi tehdä vastuullista politiikkaa.

Tämä kävi ilmi viime päivien dramaattisissa tapahtumissa suomen suurimman ja tärkeimmän populistipuolueen puheenjohtajaäänestyksen ja siihen liittyvien tapahtumien tiimoilta.

Kaikki perussuomalaiset ovat populisteja, mutta osa heistä ovat jo päässeet käsilsi vallan käyttöön ja heille on tullut jo hallitsemisesta realistisempi kuva kuin mitä äänestäjille on annettu.

Kriittinen katse välillä antipopulisteihin – massojen vihaajiin

Kriittinen katse välillä antipopulisteihin – ”noihin” massojen vihaajiin

*

EVA:n 6.6.2017 julkaiseman raportin mukaan joka neljäs suomalainen voisi äänestää ”äärikansallista rajat kiinni panevaa” puoluetta.

Raportin kärjen tiivistää Kauppalehti (6.6.2017) näin:

Rankka raportti populismista: Rajat kiinni ja vahvat johtajat

Jopa joka neljäs suomalainen voisi äänestää äärikansallista rajat kiinni panevaa puoluetta, kertoo EVA.

Mikä ihmeen populismi?

Elinkeinoelämän valtuuskunta (EVA) on tehnyt tutkimuksen aiheenaan populismi.

Vaikutusvaltaisten tulot ovat pyhiä asioita – Kriitikot leimataan populisteiksi

Monia on kauan suututtanut kansanedustajien edut ja erivapaudet. Kansanedustaja on luottamustehtävässä, kansanedustajalla ei ole työaikaa eikä työnantajaa, ja kansanedustaja saa palkan sijasta virallisesti palkkiota. Heitä ei koske työsuhteiden pakot. Palkkio tulee tilille aina täysimääräisesti, riippumatta sairauslomista, perhevapaista tai siitä, kuinka paljon eduskunnassa tuntejansa viettää. Kansanedustajalle maksetaan palkkiota vaalituloksen vahvistamisesta siihen asti, kunnes edustajantoimi lakkaa.

Huonojen päätösten päivä

Eilen keskiviikkona tehtiin huonoja päätöksiä oikein urakalla. Eduskunnassa päätettiin hyväksyä omistusten piilottaminen hallintarekisteriin. Siinä asiassa oppositio ja Perussuomalaisten poliisikansanedustajat olivat oikeassa, asiantuntijoiden puolustamalla linjalla, hallitusoikeisto väärässä.

Näkökulma: Populistien voittokululle loppu! - "Typeryksiäkö he ovat?"

Hyvin moni eurooppalainen henkäisi eilen illalla helpoituksesta, kun tiukkaa talouskuria kannattanut Emmanuel Macron jyräsi Ranskan presidentinvaalien toisen kierroksen voittoon. Vaalipäivään ennakkosuosikkina lähtenyt Macron sai kierroksella odotetusti noin 66 prosenttia äänistä. Toiset puolestaan ovat ilmaisseet syvän pettymyksensä, kun oikeistopopulismiin nojaavan Marine Le Penin suuri voitonpäivä jäi lunastamatta.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä