Ajasta aikaan Silmästä silmään

Haasteellinen Newspeak

  • "tämä ei ole silmä" (Magritte)
    "tämä ei ole silmä" (Magritte)

Kun tänä päivänä kuulee puhuttavan ”tästä päivästä”, se usein kytkeytyy kielteisiin ilmiöihin. Tuota viatonta sanaparia käytettiin ennenkin (”anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme”), mutta tänä päivänä ”Tänä päivänä” sisältää sanojan täydellisen antautumisen kuin jylhäin luonnonvoimain nitistämänä: ”Kilpailu on tänä päivänä niin kovaa, ettei lapsista ja vanhuksista voida huolehtia täysipainoisesti”. ”Tänä päivänä ei ole mahdollista valmistaa kestäviä hyödykkeitä”. ”Sun pitää tehdä ylityöt ilman liksaa, koska tää on tätä päivää…”

 

Tänä päivänä tuo sanapari tarkoittaa suunnilleen samaa, kuin ”ei maha mittää”, tai: ”olen voimaton ja neuvoton, syy on muualla”, sekä lopulta: ”en jaksa enkä viitsi vaivautua”, tai peräti: ”ne jyrää meitin”.

 

George Orwellin Newspeakiksi ristimää uuskieltä käytetään, kun halutaan ohittaa asioiden oikeat nimet ja merkitykset. Ennen puhuttiin ongelmista, tänä päivänä ne ovat trendikkäästi haasteita. Aiemmin: surkea, kelvoton, tänä päivänä: mielenkiintoinen. Työtön on nyttemmin työrajoitteinen. Toistaiseksi huikaisevin kuulemistani väännelmistä on amerikkalaisten lyhytkasvuisesta käyttämä termi: vertically challenged, suomeksi suunnilleen: pystysuuntaisesti haasteellinen.

 

Sanat ovat median työkaluja, ja Newspeak, eufemismit ja uusmerkitykset ovat sen uutterassa käytössä. Termille paskaduuni valtamedia rakensi täysin uuden merkityksen, koska sen alkuperäinen sisältö (joka liittyi heikosti palkatun pätkätyön ongelmiin) ei kaiketi olisi kiinnostanut lukijaa/katsojaa/kuuntelijaa (ostajaa) siinä määrin kuin prekariaatin leimaaminen veteläksi pullamössösukupolveksi. Totuus tänä päivänä on näet sitä todempi, mitä paremmin se menee kaupaksi.

 

Newspeak on sukua pelonsekaisille ilmaisuille, joita käyttämällä toivotaan puheen kohteen kiertävän puhujan kaukaa – aivan samoin kuin puhuja kiertää itse asian. Esimerkiksi kuolema vältetään lausumalla mm: poistunut joukostamme, nukkunut pois, kaatunut, vaipunut ikiuneen, vaihtanut hiippakuntaa, siirtynyt ajasta ikuisuuteen tai ilmavoimiin.

 

Kenen tai minkä me tänä päivänä toivomme kiertävän meidät kaukaa? Kukaties luonnonilmiöksi ylennetyt Markkinavoimat, joihin hanakasti kytketään ihmismäisiä ominaisuuksia. Pelkäämme, että Markkinat reagoivat ja suuttuvat, eivät anna anteeksi, vaan rankaisevat ja kostavat, kun olemme Heitä vastaan rikkoneet.

 

Kautta aikojen ns. meisselimiehet ovat tukeutuneet toimintaohjeeseen: ”naisen ei tarkoittaa kyllä”. Samaa voittamisen ideaa hyödynnetään nyttemmin erityisesti bisneksessä, mutta myös useilla elämän alueilla: työssä, vapaa-ajalla, koulutuksessa, ihmissuhteissa, rakkaudessakin. Sitä nimitetään positiiviseksi ajatteluksi – vanhat opit heitetään romukoppaan ja suunnataan tiukasti tulevaan. Häviön mahdollisuus pyyhkäistään näkymättömiin ja riskeistä muistuttaminen leimataan vanhanaikaiseksi. Vain voitto on todellista. Eteenpäin Meisselin viitoittamaa tietä, oi Suomi!

 

Siksi Päivän Sana positiiviselle ajattelulle maamme kilpailukyvyn takaajaksi on innovaatio. Tuo jo ehkä vähän inflaation runtelema sanaparka on ylennetty Vapahtajan asemaan, Hän kun ratkaisee kaikki ongelmat pelkällä olemassaolollaan. Pyhä Inno parantaa sairaat ja herättää kuolleetkin oivaltamaan voittamisen autuuden.

 

Suomalaisiin Inno vaatii iskostamaan mielikuvan, jonka mukaan kaikista tulee voittajia. Epäilijä saattaisi olettaa, että voittaja tarvitsee isoa häviäjien joukkoa. St. Inno taas tietää, että kun tätä yhtenäisyyttä, yhteen hiileen puhaltamista ja muuta konsensusriemua lanseerataan riittävän totaalisella volyymilla, lopulta oivalletaan, että me kaikki olemme yhtä suurta voittajien perhettä – kuulumme samaan yhteiskuntaluokkaan, siihen ylempään. Ja kas, vastakkainasettelun aika on ohi.

 

Inno-kilpailu lietsoo meitä syrjäyttämään elon murheet ja syvänteet. Sen Endlösung, Lopullinen Ratkaisu on Uljas Uusi Suomi, valmiiksi trimmattu virtaviivainen maa, joka rattaat rasvattuina tarjoaa kansalaisilleen loputtomasti kulutettavaa ja nautintoja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Vieras (nimimerkki)

Markkinatalous on ainoa toimiva järjestelmä. Kommunistit on saaneet näyttää mitä vaihto ehdot on.

Innovaatiot ei toimi ilman markkina taloutta. Kuka haluaisi keksiä mitään tai tehdä mitään jos kaikilla olisi virkamies palkka? Raha on ainut kannustin ihmiselle. Näin se vaan on.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Vieras,

raha ei ole ainoa kannustin ihmiselle. Muuten olisin yrittänyt sitä hankkia ja kerätä. Vaan kun ei kiinnosta.

--------

Janne Kuusi,

yt-neuvottelut = irtisanomisia
jousto = pätkätyötä, sosiaalietuuksien leikkaus
talouskasvu = velkaannutaan lisää
uudistus = muutos kansalaisen kannalta huonompaan suuntaan
oikeusturva = turvattomuus oikeuden edessä
jne

Anni Loren

Janne Kuusi, oli hyvä kirjoitus.
Katainen on Suomen Goebbels. Ei voi mitään, tulee aina nää natsiaatokset mieleen Kokoomuksesta (kuuntelen tässä kyllä samalla Wagnerin Parsifalia..). Valitettavaa on että kokoomusideologia on läpäissyt koko yhteiskunnan. Esim. sisareni on opettaja. Hän totesi juuri loppuviikosta että nuorten opettajien joukossa on nykyisin paljon ns. koirankouluttajia.

Toimituksen poiminnat