Ajasta aikaan Silmästä silmään

Entäpä vähemmistöhallitus?

  • Tulta päin
    Tulta päin

Suomessa – jossa nyt on pelkkiä pikkupuolueita – toimivan enemmistöhallituksen sorvaaminen on lähes mahdotonta. Vähemmistöhallitusten idea on koota samanmieliset puolueet yhteen ja hakea oppositiosta tuki asiakohtaisesti niin, ettei jokaisesta asiasta tarvitse olla yhtä mieltä laajan enemmistöhallituksen kesken. Kukin esitys vaatii neuvotteluja oppositiopuolueiden kanssa, jotta ne menisivät eduskunnassa läpi. Hallituksen yhdet esitykset menisivät läpi jonkun oppositiopuolueen tuella, toiset asiat taas jonkun muun.

 

Suomalainen poliittinen kulttuuri vierastaa vähemmistöhallituksen ajatusta, koska hallitukset ovat viime vuosikymmenten aikana kaapanneet eduskunnalta roppakaupalla päätösvaltaa. Tämä vinouma on johtanut siihen, että oppositiotyöskentelyyn on juuttunut keskeiseksi päämääräksi kaataa kulloinenkin hallitus. Pahimmillaan tärkeistä asioista veisataan viis aidan kummallakin puolen. Noidankehä on valmis: sellainen ylimielisyys, joka näkyi paljaimmillaan Sipilän hallituksen kabinettipäätöspolitiikassa, johtaa puolestaan tuohon kiihkeään hallituksen kaatamishaluun. Enemmistöhallituksen toiminta edellyttää usein myös alistumista hallituskumppanin tahtoon vastoin oman puolueen kantaa.

 

Tästä noidankehästä voisi pelastaa sopeutuminen vähemmistöhallituksiin, kuten monessa muussa maassa tehdään. Suomessa oli viimeksi vähemmistöhallitus v. 1977, Pohjoismaissa tapa on ollut yleinen viime aikoinakin. Sellainen pakottaisi eduskunnan keskittymään asioihin ja yhteistyöhön eikä haaskaisi sen aikaa ja energiaa poteroissa jurottamiseen ja juonten punomiseen hallituksen pystyssä pysymiseksi – tai kaatamiseksi. 

 

Käytännössä kulttuurin muutos vahvistaisi demokratiaa poispäin nykyisestä mallista, jota voisi kutsua pahimmillaan enemmistödiktatuuriksi. Yksittäisen hallituspuolueen oman edun edistäminen ei enää onnistuisi runnomalla kuten Sipilän hallituksessa pyrittiin tekemään ja siten tärvättiin neljä tärkeää vuotta. Olisi pakko neuvotella laajasti, ja vaikkei lehmänkauppoja kokonaan voikaan estää, edellisen hallituksen superlehmänkaupan tapainen puliveivaus kävisi huomattavasti hankalammaksi toteuttaa, kun hallitusohjelma ei pakottaisi oppositiopuolueita sellaisen taakse.

 

Uudenlainen toimintakulttuuri Suomen politiikassa voisi olla omiaan madaltamaan sitä taivaisiin ulottuvaa aitaa, joka hallitusten ja oppositioiden väliin on viime vuosikymmeninä nostatettu. Tämä vaatisi asenteenmuutosta ja siksi kohtaisi taatusti vastustusta mahdollisen tehottomuutensa vuoksi. Mutta tehokkuutta voi harvoin kutsua demokratiaksi, kuten Sipilä joukkoineen todisti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (53 kommenttia)

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Ajatuksena hyvä, mutta vastakkainasettelun kulttuuri on niin syvälle suomalaiseen kulttuuriin syöpynyt, että ryhtyminen neuvottelemaan rähisemisen sijaan tuntuu kaukaiselta.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

Kaikki kulttuurin muutokset tapahtuvat hivuttamalla – vaikka muutos itsessään olisi nopea.

Esim ravintolatupakointi: kuka voisi edes kuvitella sisällä tupakointia enää?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Vastakkainasettelu juurrutettiin suomalaisiin sata vuotta sitten – ei itse sisällissodassa, vaan sen jälkeen kun traumat jätettiin käsittelemättä. Koska tapahtumista vaiettiin sukupolvien ajan, sitä ei meistä noin vain kitketä.

Vähemmistöhallitukset olivat mahdollisia Kekkosen aikana, kun hän pakotti suomalaiset yhteen muottiin, mutta hänen jälkeensä vanha rähinäkulttuuri ja kahtiajako purskahtivat uudelleen esiin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vastakkainasettelun kulttuuri vallitsee lähes kaikkialla länsimaissa. Ei se Suomessa sen leimaa-antavampaa ole kuin muuallakin. Jos mietit vakkapa Iso-Britanniaa tai USA:ta niin voit tämän hyvin allekirjoittaa. Eikä se Ruotsissakaan sen laimeampaa ole, paitsi aikoinaan, kun sikäläiset demarit johtivat maata yksin enemmistön turvin.

Pikemminkin maailmalla Suomea pidetään yleisesti ottaen aika konseensushakuisena maana. Esimerkiksi 80-luvulla vallinnutta "Korpilammen henkeä" työmarkkinapolitiikassa hehkutettiin ainutlaatuisena yksimielisyytenä. No, 80-luku olikin auvoisaa aikaa...

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

Toki koko maailma etenee vastakohtien dynaamisela vaikutuksella.

Kyse on Suomessa kuitenkin siitä, että mikään ei etene, kun jumitutaan poteroihin nakkelemaan sitä ihteään naapurin poteroihin sen sijaan että asioista keskusteltaisiin, vaikka riidellenkin.

Ajatus vain yhden totuuden olemassaolosta, siitä MINUN totuudestani, on syvälle juurtunut suomalaiseen keskustelukulttuuriin, joka on mielestäni vielä lapsenkengissään verrattuna sivistysmaihin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #23

Voi olla, että tietty osa suomalaisista on vielä änkyrämpiä kuin yleisesti ottaen muualta löytyy, mutta kun seuraan aika paljon myös kansainvälistä somekeskustelua ja olen eri maissa asuessani perehtynyt myös muihibn kommunikaatiokulttuureihin, niin kyllä niissä samanlaista esiintyy rutkasti.

Suomessa on ehkä kuitenkin yleisempää kuin muualla korostaa sitä, että "me olemme tällaisia ja muut ovat toisenlaisia".

Viittaukseni tuohon Korpilammen henkeen johtui siitä, että mieleeni tuli eräs brittiläisen Times -lehden otsikko 80-luvun Suomea koskevassa artikkelissa, joka kuului "Soon they are starting to yodel", rinnastaen suomalaiset konsensusmaineisiin sveitsiläisiin.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi Vastaus kommenttiin #28

Käsittääkseni valtaosa suomalaisesta konsensuksesta perustuu jonkun osapuolen vaientamiseen.

Sitä en tiedä, kutsutaanko jonkun joukon alistamista muualla maailmassa konsensukseksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #32

Tavallaan eräänlainen merkki konsensushakuisuudesta Suomessa on kuitenkin laajapohjaisten hallitusten muodostaminen ilman kiveen hakattua blokkipolitiikkaa. Mietipä vakka Kataisen hallituksen alkuperäistä rakennetta kokoomuksesta "kommunisteihin". Ruotsissakaan ei moinen onnistuisi, puhumattakaan sitten, että Englannissa tehtäisiin työväenpuolueen ja konservatiivien yhteishallitus.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi Vastaus kommenttiin #33

Hallitusten tarkoitus ei ole edustaa koko kansaa /eduskuntaa vaan valmistella lakiesityksiä. Viime vuosikymmeninä Suomeen on pesiytynyt kummallinen harha siitä, että hallituksen tehtävänä olisi sivuuttaa eduskunta. Mikä tarkoittaa myös kansan sivuuttamista. Ja siitäkös se "riemu" on revennyt...

Ks vastaukseni #35 alhaalla.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

Joo, vähemmistöhallitus pystyyn vaan ja kuukauden päästä uudet vaalit. Kaunis mutta kuolleena syntynyt ajatus.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Suomalaiset eivät todellakaan ole (vielä) tarpeeksi kehittynyt kansakunta, jotta sellaiseen ryhdyttäisiin.

Ollaanhan me vasta puusta laskeuduttu.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

Kyynistä mutta valitettavan totta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Heh... näiden edellisien punikkien kommentteihin. Kuka maksaa jo muutoinkin maaliman korkeimmin verorasituksin - ette varmaankaan te toimettomat happamat kommunistit.

Kiinan valtava ja tehokas kommunisti-kapitalisti hybridi on jo maaailman todellusuus ilman väliviivoja. Jenkit ovat edelleen teknologian ykkönen ja Suomi pydonnut sijalta 4 sijalle 65 !

Rinteen hallituksen jälkeen sija
on 160 tai myöhempi.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

Ketä kutsut toimettomaksi happamaksi kommunistiksi? Ihan vaan mielenkiinnosta.

Mitä Kiinaan tulee, kommunismi on sen nimitys kapitalismille, jossa perinteisen kapitalistimaan talouseliitin on korvannut "kommunistinen" puolue.

Sen verran yhteiskuntaoppia olen minäkin opiskellut, ettei sillä kommunismin kanssa ole mitään tekemistä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kuusen ehkä tulisi perehtyä Xi Jinpingin henkilöön tarkemmin pelkkien olettamuksien sijaan.

Kiinassa on nyt meneillään kymmenien miljoonien uudelleenkasvatus maaseudun pakkotöissä puolueen määräyksestä kulttuurivallankumouksen tapaan.

Suomen alakoulun yhteiskuntaopilla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, mitä Kiinassa on tapahtunut sitten Tiamenin aukion, setä Dengin ja nykyisen Jinpingin aikana.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi Vastaus kommenttiin #19

Miten tämä eroaa villin lännen vapaasta kapitalismista?

Historiasta löytyy vaikka kuinka paljon esimerkkejä siitä, miten yksityiset "elinkeinonharjoittajat" ovat uudelleenkasvattaneet vaikkapa Afrikasta roudaamiaan orjia.

Ei Kiinan ns. "kommunismissa" ole mistään muusta kyse kuin siitä, että tuota samaa toimintaa harjoittaa talouseliitti, joka kutsuu itseään puolueeksi.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #24

Puolueen johtaja Xi Jinping on kuitenkin harras maolainen ja harras kommunisti.

Kommunismin oppihan on (Lenin, Marx, Mao, jne ) se, että valta on otettava keinoilla millä hyvänsä kaihtamatta lopulta suurtakaan väkivaltaa.

Kiina valitsi jo Dengin aikana väkivallan ja vallankumousten sijaan keinoksi markkinatalouden, kouluttautumisen, kilpailukyvyn ja äärimmäisyyksiin viedyn tehokkuuden, ja näillä opeilla Kiina on noussut täydellisestä kehitysmaasta maailman kärkeen ja talousmahdiksi vain kolmessa vuosikymmenessä.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi Vastaus kommenttiin #26

Kiinan talouseliitillä, joka kutsuu itseään puolueeksi, ei ole valtiota hidastamassa kansansa riistämistä.

Kiina toimii juuri niin kuin mikä on läntisen talouseliitin märkä uni. Länsikapitalisteja hillitsevät ne kirotut kansalaiset, jotka olisi paljon helpompi nutistaa ilman valtion kahleita – niin kuin Kiinassa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #31

Kovinpa vähän sinä Kiinaa tunnet.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi Vastaus kommenttiin #41

Tunnen itse asiassa aika hyvin.

Sinusta en menisi takuuseen. Ainakin kuulostat siltä, että uskot virallisia lausuntoja enemmän kuin tosiasioita.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #43

Perehtyisit nyt vaikka Xi Jingpingin henkilöön, ennen kuin väität asiasta enempää - tai tätä ainakaan kapitalistiksi.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi Vastaus kommenttiin #44

Xi edustaa sitä virallista Kiinaa, joka on aivan toisenlainen.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #45

Virallinen Kiina on maolainen, kuten on myös Jinping.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

Todennäköisesti tämä on liian idealistinen ajatus – Suomessa.

Andersson tuossa ylempänä taitaa olla oikeassa: kansan kahtiajako on melkein suomalaisten dna:ssa. Ja sitä ei sieltä helposti poisteta.

Merkittävää on, että kaikissa Pohjoismaissa homma on silti toiminut. Suomen pakkomielteenä on lisäksi se, että hallituksen olisi oltava pystyssä sen neljä vuotta.

Vähemmistöhallitusneuvottelut sujuvat paljon helpommin kuin enemmistöhallituksen, mutta asioista neuvotellaan pitkin hallituskautta opposition kanssa. Se ei ole kaikkein tehokkain ja nopein tapa muutoksiin, mutta enemmistöhallitusten aika menee siihen, että seuraavat hallitukset panevat uusiksi edellisen hallituksen päätöksiä. Esimerkiksi sotesotkun siivoamiseen mennee tolkuttoman pitkään.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

"Suomen pakkomielteenä on lisäksi se, että hallituksen olisi oltava pystyssä sen neljä vuotta"

Tämä on hyvin omituista. Jota en voi ymmärtää.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Vanhaan hyvään aikaan, kuten 1970-luvulla, hallitukset kaatuivat vähän väliä, mutta Urkki runnasi uusia mielensä mukaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Janne Kuusi on pöljä valehtelija.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Missä kohtaa?

Taidat kaivaa verta nenästäsi kun viljelet noita kunnianloukkauksia.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

En, vaan vähemmistöhallitus ja varsinkin vasemmistolainen sellainen on älyn köyhyyttä ja demokratian halveksimista.

Suomi on osana Euroopan Unionia, osana globaalia rahoitusjärjestelmää ja osana yhä kovemmin kilpailtuja maailman markkinoita, johon asemaan sen on pakko sopeutua omin poliittisin päätöksin, ja niitä ei tehdä perinteisesti Suomessa vasemistolaisin vähemmistöhallituksin, varsinkin kun vaaleissa vasemmiston ( SDP + Vasemistoliitto ) kannatus jäi 25 vain % tuntumaan.

Rinteeltä ja muulta vasemmistolta on nyt karkaamassa mopo käsistä kaikkien reaaliteettien sijaan. Vasemmisto ei ole saanut äänestäjiltä mitään valtaoikeutta yhtään mihinkään, ei edes hallituksesta päättämiseen.

Hauskasti on Kuusella avauksessa kuvassa kyltti " Democracy" ja heti sen vieressä viritelmä vähemmistöhallituksen mahdollisuudesta Suomessa.

Suomen vasemmisto ( SDP + Vasemmistoliitto ) sai nyt eduskuntavaaleissa ääniosuuden yhteensä 25,9 %, joka ei ole parlamentaarisesti mikään valtaperuste tai edes merkittävä voima.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #17

Kaikesta kouhkaamisesta huolimatta voidaan sanoa, että edellinen hallitus sai Suomen kansalta hyväksynnän. Tämä tietysti sillä edellytyksellä, että persut katsotaan hallituspuolueeksi, mitä ne faktisesti olivatkin, koska kansan silmissä siellä jatkaneet siniset olivat vain taktisen junailun vuoksi eri ryhmää. Persut, kokoomus ja keskusta muodostavat edelleen enemmistön eduskunnassa. Joillekin on vaikeata mieltää sitä tosiasiaa, että kansan enemmistö haluaa porvarillista politiikkaa.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #17

Niin, nähdäkseni Kuusi tuossa kirjoittaa vähemmistöhallitusajatuksesta yleensä eikä edes viittaa ennakkoluulojesi mukaiseen vasemmistohallitukseen.

Vähemmistöhallituksen voisi muodostaa mieliksesi vaikkapa kokoomus, kd ja persut Hjalliksella höystettynä.

Tai vaikka joku niistä yksin, vaikka niin pienellä edustuksella tuskin saisi enemmistöä mukaan lähes mihinkään.

PS. Tuo pöljä-kommenttisi edustaa sitä nettiöyhötystä, jollaisesta olisi ihan mukava päästä eroon.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #22

Vasemmiston kannatuksen määrä yhteensä 25,9 % on vähemmistöhallituksen vertainen, mikäli se ei saa lahjottua mukaan joko Kokoomusta, Keskustaa tai Persuja.

Vähemmistöhallitus on taas Suomessa tarvittaviin uudistuksiin nähden täysi pöljä ja toimintakyvytön idea.

Nyt tarvittaisiin hallitus, jossa kaikki 4 suurinta iskevat takamukset sovussa ja sovituin tavottein samaan penkkiin vähemmistön sijaan.

Mikäli Suomessa ei pystytä omin poliittisin ratkaisuin rakenneuudistuksiin mm. sote mukaan lukien, maan ulkoisten velkojien edustajat tulevat aivan varmasti EMU:n olosuhteissa, ne myöhemmin varmasti sanellaan muualta.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi Vastaus kommenttiin #27

Hallitus ei koskaan edusta koko kansaa/eduskuntaa.

Ks kommenttini #35 tuolla alempana.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #36

Unohdat taas ilmesisesti tarkoituksella parlamentaarisen päätöksenteon ytimen.

Kaikki lakiehdotukset hyväksytään Suomessa ja kaikissa muissa parlamentaarisissa demokratioissa parlamentaristin päätöksin.

Suuria muutoksia vaatimiin uudistuksiin vähemmistöhallitus ei saa parlamentin tarvittavaa tukea. Politiikka on se leipälaji parlamenttien päätöksentekijöille, joiden ainoa tehtävä on miellyttää omien äänestäjiensä mielipiteitä.

Äänestäjien unohtaminen muistuttaa itsestään heti seuraavissa vaaleissa - paitsi nähtävästi mummoutuntuneiden demareiden osin, jotka äänestävät vanhasta muististaan.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi Vastaus kommenttiin #47

Et ole nähtävästi perehtynyt kirjoittamaani.

Vähemmistöhallituksen on aina haettava tuki vähintään osalta oppositiota, niin että enemmistö eduskunnassa muodostuu.

Tällöin se ei pääse muhimaan kabinettiinsa kuten Sipilä joukkoineen, jonka ei tarvinnut piitata eduskunnasta tuon taivaallista.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #48

Ystävälliseti vastaten, et taida ymmärtää suomalaisesta poliittisesta päätöksenteosta utopian sijaan sen taivaallista, mikä on harmi sinänsä.

Tiamenin jälkeen eräskin suomalainen elokuvaohjaaja teki itselleen pahoin, vaikka ei olisi ollut edes tarvetta siihen. Surku lahjakuuksien ja näkijöiden tuhlaukselle.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi Vastaus kommenttiin #49

Vielä ystävällisemmin: olen sattuneesta syystä joutunut perehtymään suomalaisen politiikan päätöksentekoon enemmän kuin perusteellisesti, joten väitän että utopiasta olen yhtä kaukana kuin Inarin kiiski Tiananmenista. Miksi muuten tällaisia blogeja kirjoittaisin?

Ketäköhän ex-kollegoistani tarkoitat?

Ettet vain olisi sortunut ennakkoluuloihin aikaisemman ammattini johdosta? Et olisi ensimmäinen, joka lähtökohtaisesti uskoo insinöörin valheita paremmin kuin taiteilijan totuutta. No, rasismia on joka junaan, eipä silti.

Mikähän kohta sinua niin jumalattomasti riivaa, kun et kykene asiapohjaiseen keskusteluun?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #50

Olen jo useampaan kertaan perustellut, miksi vähemmistöhallitus on Suomessa sula mahdottomuus, mikäli pyrittäisiin uudistuksiin päätökseteossa.

Edes enemmistöhallitukset eivät näytä siihen pystyvän.

Mitä todennäköisimmin Suomessa joudutaan uudistautumaan kestävyysvajeeseen vasta sen viimeisen pakon edessä huomattavasti alemmin luottoluokituksin, joka ei nyt ole kiva juttu alati pieneneville vuosittain syntyville ikäluokille.

Standard & Poor's lausui jotakin erikoista Suomen osalta kestävyysvajeesta ennen Sipilän hallituksen kaatumista soteen. Suomen julkisesta velasta 98 % on ulkomaista velkaa, joten luottoluokittajan mielipiteellä on väkiä.

Kuusi näyttää hyväuskoisena luulevan, että Suomen julkista sektoria ja julkisia menoja voitaisiin leikata vähemmistöhallituksin ?

Ei onnistu, jos kaksi kätilöäkin pystyvät vaikuttamaan päätöksentekoon.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

Samaa kysyn myös itse.

Mahdollisena todistusaineistona en kuitenkaan poista viestejäsi.

Jos nimittäin aiot jatkaa samalla linjalla.

Mutta jos herra Kiiski pystyy perustelemaan väitteensä pöljyydestä ja valehtelemisesta, ja toimettomuudesta ja happamuudesta ja kommunismista, hän välttyy syytteeltä. Ole hyvä, Kiiski.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kuten jo yläpuolella totesin, Suomi on riippuvainen kaikin mahdollisin tavoin muusta maailmasta ja Suomen hallituksen on huomioitava globaali rakenne omassa päätöksenteossan, mikäli edes hiemankaan halutaan huolehtia suomalaiseten omasta hyvinvoinnista ja eduista jatkossakin.

Suomi on mm. riippuvainen julkisen velan osin luottoluokituksineen vieraasta rahasta. Julkisesta velasta vain n. 2 % on kotimaisista rahoituslähteistä ja 98 % ulkoista rahaa.

On täydellistä järjen köyhyyttä edes unelmoida, että mm. väestön vanhenemista, kestävyysvajetta ja kilpailukykyä pystyttäisiin ohjaamaan päätäntännän kyvyttömällä vähemmistöllä, kun edellinen hallitus jo aidosti
todisti sen, ettei siihen kyetä edes enemmistölläkään.

Saa aivan vapaasti loukkaantua.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi Vastaus kommenttiin #18

Ei minua typeryydet loukkaa.

Ihmettelen vaan, minkälaisten silmälasien takaa oikein tekstiäni luet.

Esittelin ajatuksen sellaisesta hallintamallista, jota harjoitetaan kaikkialla muualla maailmassa. Jos oikein olen itkupotkuraivarisi ja kunnianloukkauksesi ymmärtänyt, kuvittelet minun kirjoittaneen vasemmistohallituksen puolesta. Vai mistä syystä oikein riehut?

Voisit ihan varmuuden vuoksi lukea jutun uudelleen ilman noita värikkäitä lasejasi.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #25

Et taida ymmärtää Suomen tilannetta v. 2019 ?

Vähemmistöhallituksin ylläpidetään vanhaa, ei uudistuta.

Maan poliittisen johdon on näköjään mahdotonta tehdä tarvittavia rakenneuudistuksia edes enemmistöhallituksin, saati sitten, että tähän pystyisi vähemmistöhallituskaan.

Kestävyysvajeen siirtäminen tai huomiotta jättäminen johtaa myöhemmin leikkauksiin mm. sosiaaliturvassa ja julkisen sektorin palkoissa, jotka ovat budjettien ylivoimaisesti suurimmat menoerät.

Mutta mitäpä tuosta.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi Vastaus kommenttiin #29

Isot uudistukset pitäisi tehdä parlamentaarisesti.

Juuri siihen viittasin blogissa, kun kirjoitin että vähemmistöhallitus olisi riippuvaisempi eduskunnasta kuin enemmistöhallitus. Nyt valta on kaapattu eduskunnalta hallitukselle, ja esim. viimeinen hallitus ei siitä vallastaan halunnut luovuttaa piiruakaan eduskunnalle – joka kuitenkin edustaa koko kansaa, ei vain osaa siitä

Sote on hyvä esimerkki täysin epäonnistuneesta valtaan takertumisesta, kun Sipilä ei suostunut parlamentaariseen valmisteluun, joka olisi ollut demokraattinen käytäntö. Sen sijaan Sipilä kuvitteli johtavansa liikeyritystä, jossa demokratialle ei anneta sijaa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #34

Sotea on väännetty hallituksessa, eduskunnassa sekä näiden ulkopuolella kaikkien puolueiden toimin jo v. 2006 lähtien ja väännetään edelleen seuraavallakin hallituskaudellakin.

Soten esteenä on sen poliittiset ulottuvuudet ja perustuslailla tahallinen pelaaminen päätännän sijaan, sekä se, että on unohdettu kokonaan syyt soten alkuperäiselle tarpeelle.

Sote kaatui nyt lähinnä kysymykseen valinnanvapaudesta perusterveydenhoidossa, joka varsin olematon osa sote:a ja koskettaa maassa vain hyvin pientä ryhmää ihmisiä.Valinnanvapaus ja myös yksityisten tuottamat perusterveydehuollon palvelut ovat käytännössä luonnollinen toimintatapa Suomen ulkopuolella.

Sote tuskin valmistuu seuraavankaan hallituksen aikana, jos tästä nyt vetoa joutuisi lyömään.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Tuo vähemmistöhallitus vaikuttaa liiankin hyvälle...että aidatkin alkaisivat madaltua "meidän" ja "muiden" välillä.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Perinteisesti Suomi tekee parhaimmat ratkaisunsa vasta kovan edessä. Odotellaan sitä kovaa.

Moni tälläkin foorumilla esitetty uudistus nousee arvoonsa ja uudistaa Suomea valmiiksi kohtaamaan muualta tulevat paineet.

Käyttäjän RistoYlnen kuva
Risto Ylönen

Mitä hyötyä on vähemmistöhallituksesta? Eihän se edusta kansaa? Silloin hallituksen esitykset eivät mene läpi eduskunnassa. Unohtaisivat välillä typerät "arvomaailma" hömpötykset? Jokaisille ihmisarvo on jakamaton, ei siitä kannata tehdä hallituskysymystä. 3 suurimman puolueen hallitus ja pulinat pois. Kiiski on oikeassa vaikka keskustelunne vaikuttaa hieman kärjekkäältä ajoittain :)

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

Kansaa edustaa eduskunta, ei koskaan hallitus, ja siinäpä se harhakuva enemmistöhallituksilla onkin viime aikoina ollut. Enemmistöhallitukset, jotka ovat vakiintuneet Suomessa, toimivat kuin ne edustaisivat koko kansaa.

Eivät edusta. Ne tekevät esityksiä kansaa edustavalle eduskunnalle, jolla on lopullinen päätösvalta. Tämä asia näkyy kokonaan unohtuneen enemmistöhallitusten aikana.

Hallitus ei edusta kansaa eikä eduskuntaa. Sen tehtävänä on valmistella lakiesityksiä eduskunnalle. Siinä kaikki. Silloin ei ole merkitystä, onko hallitus muodostettu eduskunnan enemmistöstä tai vähemmistöstä. Kunhan se on toimintakykyinen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Hallitus ei edusta kansaa eikä eduskuntaa. Sen tehtävänä on valmistella lakiesityksiä eduskunnalle. Siinä kaikki."

Ei aivan noin, sillä hallitus edustaa maassa toimeenpanovaltaa eri miniteriöidensa alueilla vaikka ei rustaisi yhtään lakiesitystä koko kaudellaan. Tuo toimeenpanovalta liittyy sekä sisä- että ulkopolitiikkaan.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi Vastaus kommenttiin #37

Kieltämättä ei siinä ihan kaikki. Mutta pääosin kuitenkin.

Perään tässä vain sen vallan palauttamista eduskunnalle, joka sille kuuluu. Eduskunta myös määrittelee hallitukselle esim. maan ulkopoliittisen linjan, eikä hallituksen tai ministerin pitäisi sooloilla, kuten esim. Jussi Niinistö teki.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #39

Eihän Jussi Niinistö missään vaiheessa saanut eduskunnalta epäluottamuslausetta ja kun viranhoitajaksi on valittu, niin ei ole luontevaa, että kaikista asioista erikseen pitäisi kysyä päätäntälupaa. Puolustusministerillä on ministeriön omien asiantuntijoiden lisäksi koko armeijan johto käytettävissään neuvonantajina.

Muutoinkin ulkopolitiikka on perustuslain mukaan hiukan erilaisessa asemassa kuin sisäpolitiikka sikäli, että ulkopolitiikan saralla on tasavallan eduskunnasta riippumattomalle presidentille annettu huomattavan paljon päätösvaltaa.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi Vastaus kommenttiin #40

Viittaan vain J. Niinistön sooloiluun sikäli, kun hänen olisi pitänyt pitää eduskunnan ulkoasiainvaliokuntaa ajan tasalla. Asiasta rutistiin koko hallituskauden ajan.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Sinänsä vähemmistöhallitus olisi siitä hyvä, ettei sillä olisi valtaa viedä oikein mitään asiaa eteenpäin. Valtiot kun tuntuvat menestyvän sen paremmin, mitä vähemmän aktiivinen niiden hallinto on.

Toimituksen poiminnat