Ajasta aikaan Silmästä silmään

1984 meni jo

  • 1984 meni jo
  • 1984 meni jo

Jos vuonna 1984 olisi nähty torstain aamu-tv:n kaltainen haastattelu, jossa käsiteltiin kasvojentunnistusta markkinoinnin kohdentamistarkoituksessa, tuskin kukaan olisi uskonut silmiään ja korviaan. Varsinkin kun asiasta keskusteltiin tänä aamuna kuin näkkileivästä, itsestään selvänä ja luonnollisena ilmiönä – kansalaisen intimiteettisuojaa vain kevyesti sivuten. Sitä tietysti vakuutettiin noudatettavan…

 

Kyseessä on siis samankaltainen, mutta pidemmälle viety muunnelma sosiaalisen median ”algoritmeista”: robotti kerää tietoa meistä, jotta se sen jälkeen osaa kohdistaa ”räätälöityä” markkinointia havaintojensa mukaisesti. Kaupalliset toimijat havainnoivat kasvojamme ja ulkomuotoamme ja analysoivat, mihin heikkouteemme kannattaa iskeä. Prosessissa hyödynnetään kaikkea mahdollista psykologian ja neurologian tieteellistä tietoa. Ja kun henkilön tarve saadaan hahmotettua, nimenomaan tuon selvitetyn tarpeen tyydytystä tarjotaan välittömästi – maksusta tietenkin.

 

Vanhana homekorvana, joka ei ymmärrä maailmanmenosta mitään, esitän siitä huolimatta huolestukseni, tuohtumukseni, myös raivoni tätä kehitystä kohtaan: niin moni meistä on valmis suostumaan totalitarismiin – vapaaehtoisesti.

 

No niin, nyt tämän foliohatun horinoiden lukemisen voikin lopettaa. Tai jos haluaa tietää, miten niin totalitarismiin, me kun elämme vapaassa maassa ja maailmassa ja teemme päätöksemme itse, niin kehotan jatkamaan.

 

George Orwell kirjoitti vuonna 1948 dystopian (=utopian vastakohta) nimeltä 1984. Se oli selvästi saanut innoituksensa Stalinin Neuvostoliitosta ja muista sosialismin nimissä toimivista valtioista. Romaanissa myyttinen Big Brother valvoo kansaa Totuusministeriöstä käsin ja kaikessa kommunikoinnissa vallitsee newspeak, uuskieli, joka tähtää vallan pysyvyyteen totuudesta piittaamatta (hilpeä sivuhuomio: juuri parastaikaa kuulen radiosta ministeri Jussi Niinistön newspeakia aiheena puolustusvoimissa paljastuneet laittomuudet, joita ei kuulemma ole voinut tapahtua, koska se olisi ollut laitonta).

 

Toisen, mielestäni tähän aikaan 1984:ää paremmin istuvan dystopian kirjoitti Aldous Huxley jo aiemmin, 1932. Sen nimi on Uljas uusi maailma. Siinä – toisin kuin Orwellin teoksessa – ”me teemme sen itse”, toisin sanoen antaudumme vapaaehtoisesti manipuloituina kulutusyhteiskunnalle, suuryrityksille ja liikepankeille. Sana Ford on muuttunut adjektiiviksi, synonyymiksi kaikelle positiiviselle, ja T-Fordin valmistumisvuosi 1908 on ajanlaskun alku, ts. romaani on kirjoitettu vuonna 24 jälkeen Fordin, mutta kirjan tapahtumat sijoittuvat fiktiiviseen vuoteen 632 jF. Hupaisana yksityiskohtana kirjassa on kansalle tarjottava mielialalääke nimeltään Soma (ei ihan Some), joka pitää ihmiset tyytyväisinä ja johon koko kansakunta on addiktoitu.

 

Omalla keittiösosiaalipsykologin ammattipätevyydelläni näen Huxleyn teoksen toteutuneen monilta osin ainakin useimmissa länsimaissa jo nyt, 109 jF. Mutta tämänaamuiset isovelivisiot viittaavat seuraavaan vaiheeseen: Orwelliin. Tiedossa näkyy olevan Huxleyn ja Orwellin visioiden hybridi: todellisuuspakoamme tullaan vielä nykyisestäkin kiihdyttämään. Todellisuuspaolla viittaan siihen fiktiiviseksi muodostuneeseen todellisuuteen, jossa meidät käytännöllisesti katsoen on pakotettu elämään. Jotkut ovat jo inflaation kärsineesti kutsuneet sitä totuuden jälkeiseksi ajaksi.

 

Se taas on sen verran laaja filosofis-poliittinen kysymys, että taidanpa kirjoittaa siitä erikseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Odottelen jo innolla tuota kirjoitustasi meta-elämästämme, jota kuvitellaan todeksi.

Mitä totalitarismiin tulee, käsittääkseni elämme taloustotalitarismin kynnyksellä. Vanha kapitalisti, George Soros, on elänyt sekä natsi-, että kommunistitotalitarismeissa, ja kertoo, että ne eivät olleet yhtään mitään verrattuna siihen mitä taloustotalitarismi tuo tullessaan sitten kun tämä markkinatalous romahtaa samaan tapaan kuin romahtivat sosialismiksi nimitetyt maat: virallinen totuus erkani totuudesta niin etäälle, että kaaos oli väistämätön. Eivät ne Neuvostoliitossakaan tajunneet elävänsä valheessa ennen kuin kaikki romahti.

Näin tulee käymään myös nykyisen illuusiotodellisuutemme, niin etäällä se on todellisuudesta jo nyt – ja romahdusta viivytellään ottamalla velkaa velan päälle. Niinpä sen rahan määrä, jolla voi laskea olevan jotain vastinetta todellisuudessa, lienee alle prosentin luokkaa fiktiivisestä rahasta, joka liikkuu finanssitaloudessa. Ja jonka annetaan ymmärtää olevan todellista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Taloustotalitarismi tulee siinä vaiheessa, kun joidenkin tahojen ajama käteisen rahan kieltäminen astuu voimaan. Silloin jokainen yksilö on täysin riippuvainen jostain ulkopuolisesta hirviöstä, en tiedä nimitetäänkö sellaista edes pankiksi siinä vaiheessa enää.

"Eivät ne Neuvostoliitossakaan tajunneet elävänsä valheessa ennen kuin kaikki romahti."

Kyllä siellä tiedettiin, Suomessa ei tiedetty. Siksi 70-luvulla Suomen taistolaiset oli ainoa ryhmä maailmassa, joka uskoi neuvostososialismin auvoisuuteen. Totuus iski vasten kasvoja ensimmäisen kerran, kun vierailin Tallinnassa 1974 ja kuuntelin sikäläisten nuorten puheita. Toisen kerran sitten Leningradissa 1978.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

" 70-luvulla Suomen taistolaiset oli ainoa ryhmä maailmassa, joka uskoi neuvostososialismin auvoisuuteen. Totuus iski vasten kasvoja ensimmäisen kerran, kun vierailin Tallinnassa 1974 ja kuuntelin sikäläisten nuorten puheita. Toisen kerran sitten Leningradissa 1978."

Näin kirjoittaen annat ymmärtää, että olit 70-luvulla viimeisiä taistolaisia :-)

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

Tuon ajan läpikäyneenä voin kertoa, että niin Suomessa kuin Neukuissakin aavistettiin romahduksen tulevan tai vähintäänkin tiedettiin Neukkujen todellinen tila, ja vain änkyrimmät taistolaiset uskoivat toisin. Mutta olennaista oli se omaperäinen itsepetos: tiedettiin, mutta nähtiin edulliseksi olla ilmaisematta tietämystään. Suomessa haastettiin valtaapitävää porvaristoa, eikä silloin kannattanut "lipsua" mielipiteissään. Neukuissa julkinen toisinajattelu taas oli vaarallista.

Taistolaisten merkitystä on kyllä valtavasti liioiteltu: porukka oli pieni ja kovaääninen, heillä oli hyvät bileet ja paras musiikki, mutta todellisia uskovaisia oli vain kourallinen. Hangaroundeja oli paljon enemmän, koska siihen porukkaan keskittyi nuorison energia.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #6

Periaatteessahan se taistolaisuus olisi voinut olla jokin muukin mustavalkoinen maailmankuva, jonka avulla suuret ikäluokat rankaisivat vanhempiaan. En pidä edes kovin kaukaa haettuna, että jokin natsismin kaltainenkin olisi tullut kysymykseen, jos vain olosuhteet olisivat olleet toiset. Näihän tapahtuu nyt entisissä kommunistimaissa.

Suurten ikäluokkien vanhemmat olivat läpikäyneet sodan, eikä siitä kukaan terveenä selvinnyt. Tuota joukkiota piti sodanjälkeisenä aikana (noin 60-luvun puoliväliin) pitää kurissa kuin hullujenhuonepotilaita, ja siitä saivat kunnolla osansa myös lapset. Eipä ihme, että haistattivat pitkät kun tulivat aikuisiksi. Näinhän vastaavissa tilanteissa aina tehdään.

Se on totta että mitään todellista vallankumouksen mahdollisuutta ei taistolaisten vuoksi ollut olemassa. Mutta onhan se hieno tarina kun saa kauhistella sitä, miten lähellä Suomi olikaan joutua NL:n saappaan alle. Ja tuohon fiktiiviseen uhkaan syyllisten paljastaminen ja demonisointi on yhä tänäkin päivänä tälle koulukiusaajakansalle oivallinen harrastus.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #8

Joka tapauksessa Neuvostoliitossa tiedettiin se valhe tasan ja tarkkaan. Tapasin matkallani 1974 kymmeniä tallinnaalaissia nuorukaisia enkä yhden yhtä neuvostomielistä. Jokainen suurin piirtein aloitti puheensa selvällä suomen kielellä tyyliin: "tämä on kaikki pelkkää paskaa".

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Yksityisyyden suojaamisen juna ohitti tämän pysäkin viimeistään siinä vaiheessa kun älypuhelimet ja facebook tulivat markkinoille.
Google käytännössä tietää sinusta enemmän kuin oma äitisi ja kannattaa muistaa ettei mikään ole ilmaista, ilmaiset palvelut vain keräävät kaiken irtisaamansa tiedon sinusta ja myy ne tiedot sitten oikeille asiakkailleen, markkinointifirmoille.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kasvojentunnistusta markkinoinnin kohdentamistarkoituksessa on tuotu esille Tom Cruisen tähdittämässä elokuvassa Minority report. Siinä tosin kamerat skannaavat ihmisten silmät, jotka sormenjälkien tavoin ovat yksilölliset.

Ihan hetkeen tälläistä tekniikkaa ei ole tarjolla sen enempää kaupallisessa kuin viranomaiskäytössäkään. Tekniikka ei vain taivu vielä moiseen.

Toisekseen kaupalliset sovellukset tarvitsisivat toimiakseen asiakaskunnan kuvarekisterit, joiden laillisuuteen uskoisin tietosuojavaltuutetulla olevan jotain sanottavaa.

Viranomaisilla tälläiset on jo omasta takaa, koska aina ajokorttia tai passia hakiessamme luovutamme kuvamme viranomaiskäyttöön.

Hahmontunnistusta tutkitaan kiivaasti ympäri maailman ja sovelluksia onkin jo olemassa. Käytännössä kuitenkin mikään ei ole niin vaikeaa kuin ohjelmoida tietokone tunnistamaan ihmisen.

Ihminen tunnistaa itselleen tutun hahmon muutamasta pikselistä.

Tietokone sen sijaan tarvitsee vielä toistaiseksi UHD-tasoisen teräväpiirtokuvan, hyvän valaistuksen ja oikean kuvakulman, eikä tunnistus siltikään ole 100%

Vielä on matkaa dystopiaan, mutta matkaamme sitä kohti valtaisin harppauksin.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

Eivät nuo kasvontunnistuskoneet sen luotettavampia ole kuin markkinamiesten asenteet. Ainakaan vielä.

Kunhan nyt saavat itsensä näyttämään ammattimaisilta.

Se, onko tuo ihmismielen lokerointi kansalaisille haitallisempaa epämääräisesti vaiko tarkasti analysoituna, siitä voi jokainen tehdä omat päätelmänsä.

Hannu Kuusi

Kasvojentunnistuksen suhteen kannattaa päivittää tiedot ajantasalle, siinä on edetty kovalla vauhdilla ja ihan perus (digitaalisen) valvontakameran kuvanlaatu riittää jo toimivaan tunnistukseen ja tuo tunnistus voidaan tehdä reaaliajassa.

Kesällä 2016 OpenFace julkaisi vapaan lähdekoodin kirjaston joka on rakennettu syväoppivien neuroverkkojen avulla. Tätä käyttämällä pääsee jo lähes samaan tarkkuuteen kuin ihmisen tunnistuskyky. Erikoistuneen sovelluksen tekemiseen kovin kauaa mene kun työkalut on annettu pitkälti jo valmiina. Lisää näistä täälä: https://cmusatyalab.github.io/openface/#openface

Me itse tarjoamme jo sopivan pohjamateriaalin tunnistamista varten, Facebookin profiilikuvat on julkisia ja sieltä saa kahlattua läpi suurimman osan tietyn alueen asukkaista nopeasti, tähän tarkoitukseen on myös kaupallisia sovelluksia tarjolla. On sitten ihan eri asia miten paljon tässä rikotaan yksityisyydensuojaa, en kuitenkaan lähtisi veikkaamaan sen puolesta etteikö näin tehdä tai ole jo tehty.

Toimituksen poiminnat