Ajasta aikaan Silmästä silmään

Itä- ja länsitrollauksen lieveilmiöitä

Sotatieteilijä Saara Jantusen kirjaa Venäjän informaatiosaodankäynnistä on viime päivinä hehkutettu kautta median – pelkohan myy hyvin, ja mikäs kaupalliselle medialle (ja myös nykyhallituksen ohjastamalle Ylelle) myyntiä mukavampaa olisi?

 

Harva varmaankin kiistää Venäjän harjoittavan informaatiosotaa – siinä missä USAkin. Tosin jostain syystä ensin mainittu näkyy kiinnostavan mediaa ja sen rahoittajia huomattavasti enemmän kuin jälkimmäinen, johon kiinnitetään hämmästyttävän vähän huomiota, vaikka se ainakin esiintulleiden tietojen valossa on merkittävästi venäläisvastinettaan massiivisempaa ja tehokkaampaa.

 

Ikävän maun tähän jossain piireissä jo hysteriaan asti yltäneeseen venäläistrolliuutisointiin antaa se, että suomalaisessa nettikeskusteluissa pyritään leimaamaan kaikenlainen valtavirrasta poikkeava ajattelu pelkäksi Venäjän trollaukseksi jo niin systemaattisesti, että vainoharhainen voisi kuvitella jossain sijaitsevan sellainen trollitehdas, jonka tehtävänä on nimenomaan leimata kaikki länsikriittinen nettikeskustelu ja ajattelu venäläistrollaukseksi. Kriittisiä aiheita ovat mm. USA, Nato, EU, euro, Krim, Venäjä, Palestiina jne.

 

Surullisinta vallitsevassa ilmapiirissä on se, että mediassa näkyy huseeraavan yllättävän paljon sellaisia toimittajia, jotka kuuntelevat vakavissaan noiden länsitrollien mielikuvituksellista syyttelyä. Esim. Helsingin Sanomien kommentoinnissa osa moderaattoreista sensuroi sumeilematta sellaisia mielipiteitä, joita järjestelmälliset länsiaktivistit leimailevat Putinin, Kremlin, Pietarin, Venäjän jne trolleiksi, vaikka kyse olisi vaikkapa pelkästään suomalaisten enemmistöä myötäilevästä Nato-kriittisyydestä.

 

Muiden muassa HS harrastaa ennakkomoderointia, mutta tällaisessa tapauksessa sensuuri iskee myös jälkikäteen – kaiketi jonkun (tahon?) ilmoitettua ”väärän” mielipiteen ”asiattomaksi”. Ilmeisesti nuo länsiaktivistit – toimivat he sitten trollitehtaista käsin tai yksinäisinä susina – ovat löytäneet toimivan väylän: kommenttien asiattomaksi ilmoittamisen, jota monessa viestimessä nähtävästi uskotaan sokeasti, tapausta tutkimatta. Tai sitten on kyse todella törkeästä mielipidesensuurista totalitaarisen valtion tapaan, mitä tuskin kukaan haluaisi uskoa.

 

Keskusteluilmapiiri Suomessa on useaan otteeseen todettu tärveltyneeksi jatkuvan syyttelyn ja lannannakkelun vuoksi – varsinkin somessa. Vastakkainasettelu olisi asia-argumentein vain hyväksi täällä yhden totuuden valtakunnassa, mutta henkilöönkäyvää sonnanlevitystä harjoittavat  ovat niitä mätiä omenoita, jotka mädättävät koko korillisen.

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Jukka Laine

Suomi pyrkii jostain syystä johdonmukaisesti ja valtiojohtoisesti Balttian maiden ja Ukrainan rintamaan, jossa sallitaan vain yksi totuus ja muu on ns. trollausta. Onko todellista tarvetta valtiopropagointiin ja mistä sellainen tarve todellisuudessa kumpuaa.

Presidentti Halosen aikaa tulee koko ajan enemmän arvostettua ja hänen pyrkimyksiä hoitaa maan ulkosuhteita hyvillä henkilökohtaisilla suhteilla.

Käyttäjän AriPesonen1 kuva
Ari Pesonen

Suomen valtio lähettää ensi vuonna sata virkamiestä Harvardin yliopistoon opiskelemaan informaatiosodankäyntiä. Linjaus on oikea ja erittäin tarpeellinen, mutta enemmän tulisi kuitenkin kiinnittää huomiota poliittisten päättäjien informaatiosodankäyntitaitoihin kuin virkamiesten. Muuttuuko todellisuudessa mikään, jos politiikkojen käyttäytyminen ja ajatusmaailma eivät muutu ennen kaikkea suhteessa Venäjään, jota vastaan informaatiosotaa käydään? Ovatko poliitikkomme informaatiosodankäynnin heikoin lenkki?

Suomalaispoliitikkojen olisi hyvä lukea ja sisäistää Saara Jantusen Infosota-kirja.

Venäjä osaa vaikuttaa suomalaiseen päätöksentekoon suomalaisten itsensä sitä huomaamatta. Venäläisillä on siitä jo vuosisatainen kokemus. Usein suomalaispoliitikko ei edes tiedä eikä tunnista, että häneen vaikutetaan.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Järkyttävä hysteria noussut tästä hysteerisen sotatieteilijän hysterisoinnista – ja media menee mukaan täysillä.

Keneenköhän tässä nyt vaikutetaan ja minkä taholta?

http://rayhablogi.blogspot.fi/2015/10/pateettinen-...

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

NATO PSYOPS

Planned psychological activities using methods of communications and other means directed to approved audiences in order to influence perceptions, attitudes and behaviour, affecting the achievement of political and military objectives.

-AJP-3.10.1 ALLIED JOINT DOCTRINE FOR PSYCHOLOGICAL OPERATIONS

PSYKOLOGISET OPERAATIOT

Psykologiset operaatiot kohdistuvat valittujen ihmisten ja ihmisjoukkojen tapaan ajatella, tuntea ja käyttäytyä. Yleensä hyvä psykologisen operaation tuote tai toiminta asettaa valitun ihmisen tai ihmisjoukon valintatilanteen eteen osoittaen valinnan mahdollisuutta. Ajattelemme melko yksinkertaisesti, että valinta on aina osoitus oman ajattelumme vapaudesta.

- Suomen Puolustusvoimat

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

"Venäjä osaa vaikuttaa suomalaiseen päätöksentekoon suomalaisten itsensä sitä huomaamatta. Venäläisillä on siitä jo vuosisatainen kokemus. Usein suomalaispoliitikko ei edes tiedä eikä tunnista, että häneen vaikutetaan."

Osaa tuon muutkin. Todistetusti.

CIA:n entinen johtaja William Colby työskenteli muinoin Skandinaviassa luomassa Operaatio "Gladioon" liittyviä "stay behind" osastoja. Näiden osana oli myös Suomessa joskus 90-luvulla paljastunut asekätkentätapaus operaatio "Stella Polaris". Asekätkentä operaatio oli silloisen,agentti Colbyn hoitama Nato-operaatio, joka meillä yleisesti selitetään hieman glorifioiden Suomen salaisena valmistumisena sissisotaan Neuvostoliittoa vastaan.

Näinhän se siis ei kuitenkaan ollut, vaan siinä CIA "syötti" tuon ajatuksen Suomeen. Tämä on todennettavissa William Colbyn muistelmista.

Ei tainneet suomalaiset tuotakaan huomata. Stella Polariksen paljastuttua puolustusministeri Rehn väitti sitä saduksi ja uskomattomaksi jutuksi, josta hän ei tiennyt mitään.. Näin varmasti olikin.

Näin kuitenkin asiasta kirjoittaa operaation isä myöhempi CIAn johtaja William Colby:

"...to fight the communist apparatus trough recruitment of good local leaders, on the importance of circulation of ideas, comming apparently from local rather than American sources ("covert psychological warfare"), on the role of organisations, (local offices, activists, training, etc) in building mass political base and the ways these could be assisted and even stimulated by the American intelligence behind the scenes."

"Another aspect of my work at this time was a trip to Europe to confer with our allies in venture, to settle the details of our collaboration , arrange the secrecy rules, the logistics requirements, and the training to be given to Scandinavian trainers (who in turn would train the guerillas, so they would not know about the American participation)"

-Willian Colby CIA, muistelmat kappale 3 "Skandinavian Spy"

"These nets had to be co-ordinated with NATO's plans, their radios had to be hooked to a future exile location, and the specialised equipment had to be secured from CIA and secretly cached in snowy hideouts for later use.

In the other set of countries the CIA operative continued with implicit reference to neutral Sweden and Finland,

"CIA would have to do the job alone or with, at best, "unofficial" local help, since the politics of those governments barred them from collaborating with NATO, and any exposure would arouse immediate protest from the local Communist press, Soviet diplomats and loyal Scandinavians who hoped that neutrality or nonalignment would allow them to slip through a World War III unharmed."

- Lainaus William Colbyltä historioitsija Daniele Ganserin kirjassa NATO's Secret Armies: Operation GLADIO and Terrorism in Western Europe

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Ei toivottavasti sentään sataa virkamiestä lähetä Harvardiin opiskelemaan, koska se tulee kaikkiaan valtavan kalliiksi saavutettaviin hyötyihin nähden. Kyllä ne virkamiehet voisivat itsekin jotakin lukea. Virkakunta tietysti aina kannattaa mahdollisimman kalliita ja hienolta kuulostavia ratkaisuja - "olen opiskellut informaatiosodankäyntiä Harvardin yliopistossa" näyttää hienolta vaikkei asianomainen ymmärtäisi edes opetuskieltä. Itse asia on tietysti tärkeä.

Jari Rauhala

Tätä propagandasotaa lähes kaksi vuotta seuranneena, niin totuutta en tiedä, mutta se on selvempää, miten valtamedia käy sitä meitä tavallisia kansalaisia vastaan. Niin paljon epätotuuksia, virheitä ja yksipuolisuutta on sieltä tullut ja tulee -valitettavasti-. Ja nämä ovat jalkakäytävän tasolla helppo selvittää.

Eversti Sampo Ahto kirjoitti aiheesta viime vuonna hyvin Kadettikunnan Kylkirautalehdessä. (sivulle 65 vasen yläkulma). Luonnollisesti kirjoitus ei saanut mediassa muuten näkyvyyttä.
http://www.kylkirauta.fi/images/pdf/10/kr2_14.pdf

Jantusen kirja on ilmeisesti kuin tilaustyönä tehty Kok-Rkp politiikalle. Samankaltaista mainostustahan ovat saaneet kirjalijat S. Oksanen ja J. Tervo.

Sitten on tämä länsirajan tilanne verrattuna itärajaan ja miten valtamediassa asiaa käsittelevät, erotettuna "itärajasta". Itärajahan on Euroopan rauhallisin, mutta ehkä se on asia joka täytyy sulkea pois.
Natoon liittymällä siitä saattaa helposti tulla planeetan rauhattomin.

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola

Sivulla 63 tuo Sampo Ahton kirjoitus. Kannattanee lukea.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

Ahton kirjoitus on erinomainen osoitus siitä että armeijassakin on pätevää ja itsenäisesti ajattelevaa väkeä.

Toivoa vain sopii että valtamedia kuuntelisi tällaisia puheenvuoroja, jotka tarkastelevat viileästi ja kiihkottomasti maailmanpoiltiikkaa, vaikka viileys ei tietenkään myy yhtä tehokkaasti kuin kiihko.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Yhdysvallat (vaikka onkin roistovaltio) ei ole yrittänyt tappaa minua tai sukulaisiani eikä ryöstää kotiamme. Sen sijaan Venäjä on sen tehnyt kaksikin kertaa!

Venäjän nykyinen johtaja on sanonut että Stalinilta jäi aikoinaan homma kesken. Eli vaikuttaa siltä että Putinilla olisi mielenkiintoa valloittaa loppukin Suomesta kuleksimasta. Onhan hän nipistellyt palasia naapureistaan silloin tällöin, Abhasia, Etelä-Ossetia, Donetski, Luhanski, Krimi ja mitä niitä onkaan.

Venäjän toiminta Suomea kohtaan on viime aikoina tullut entistä agressiivisemmaksi, sotaharjoituksia Kannaksella, rajaloukkauksia kuten 1939 jne.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Hyvin näkyy länsipropaganda uponneen, ja hysterisointi.

Kuten blogisti toteaa, se myy hyvin. Ja sehän se näkyy olevan pääasia.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Mark, USA:n propagandaa esitetään jatkuvasti suomalaisilla tv-kanavilla. Propaganda salakavalasti ja taitavasti tehtyä. Olemme jatkuvan aivopesun kohteena. Voi olla, että osaan tälläkin foorumilla kirjoittaviin tuo aivopesu on onnistunut.

Kriittisimmät huomaavat kyllä mistä on kysymys. Amerikkalaisen tv-jännärin käsikirjoitus noudattelee yleensä samaa kaavaa. CIA/FBI:n toiminnasta saa ulkopuolinen, usein sattumalta, vaarallista tietoa. Koska hän tietää liikaa, käynnistyy ajojahti, jossa pyssyt paukkuu ja autoja rypistyy. Viimein sankari pelastuu. Tarinan opetus on se, että CIA ja FBI on roistojen ja murhaajien pesäpaikka.

Pitää olla tarkka, että huomaa mikä on faktaa ja mikä fiktiota. Kuten edellä totesin, kaikki eivät pysty huomaamaan eroa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Äläs Mark heilu leimakirveen kanssa! Kotiseudullani Raja-Karjalassa vihollinen on tullut aina lännestä. Ruotsit tappoivat ihmisiä ja tuhosivat kirkot. Siitä sarkastinen sanonta: "Ei ruotsi ruual tapa". Sanonta tulee siitä kun vääräuskoisten ruotsien (suomalaiset ja ruotsalaiset)sotajoukko saapui Valamoon, he näkivät munkkien juuri ruokailevan. Kun olivat syöneet, vasta sitten heidät tapettiin.

Minun ja monen antipatia Venäjää kohtaa tulee vasta siitä, kun he hyökkäsivät raukkamaisesti 30.11.1939! Eikä Venäjä ole mitenkkään edes yrittänyt sovittaa rikostaan. Missähän välissä siinä olisi tarvittu läntistä propagandaa?

Jari Rauhala

Leo Mirala, Mannerheim totesi muistelmiensa suhteen, ettei voi tuoda totuutta suurvaltapolitiikan tähden. Tuskin kukaan Suomessa koulunsa käynyt on ollut suojassa "muutetulta" historialta. Siihen kuuluu mm. typistetty historia Suomen ja NL:n konfliktien syistä.

Silloin kuten nytkin, puhalsivat isommat tuulet, joiden kohteena oli muiden ohella myös Suomi. Yllätys oli itsellekin, ettei silloinen Neuvostoliitto tänne huvikseen hyökännyt. Syynä oli heidän tietämänsä ja tulossa oleva silloisten suurvaltojen konflikti Saksan kanssa.
Uusimpia historian tutkimuksia, omiensa lisäksi, tuo hyvin esiin reservin Majuri Hautamäki. Siinä on johdonmukaisia selityksiä monille asioille, joita ei ole avattu.
https://www.youtube.com/watch?v=Q03ze0PqgEc&list=P...

Toisin sanoen historian kirjoitukset ovat valikoitua totuutta. Maku kysymys puhutaanko propagandasta vai ei, itäisestä, läntisestä vai suomalaisesta?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Tyhmä sanoa.Älä tee mitään.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Oletko ikuna ajatellut-että joku /jokin saattaa lukaista tämän läpi?

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

Olen alistunut kohtalooni. Ei nykyään pysty salaamaan mitään.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Valtavirrasta poikkeava ajattelu on päinvastoin opettavaa ja erittäin tervetullutta.

Sen sijaan mielipidevaikuttaminen joka perustuu vain ja ainoastaan virheellisiin väittämiin on toinen keskustelunaihe sinänsä. Eikö omien inteessien puolustamiseksi ole esittää muita kuin valeita?

Tästäkin ketjusta löytyy muutama aivan käsittämättömiä toistuvia valheita esittänyt kommentoija.

Kannattaako sellaisten kirjoituksia noteerata enää jatkossa vaan pitää esimerkkeinä siitä ikävimmästä kuonasta jolla meihin pyritään vaikuttamaan.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

Mielenkiintoista, millaisia toistuvia valheita tarkoitat? Nimiä tuskin haluat mainita, vai?

Tässä ketjussa en kyllä varsinaisia valheita näe. Joitain jämähtäneitä asenteita kylläkin.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Vahva on neuvostoliittonostalgikkojen kaipuu entiseen "loistokauteen" maailman syövän kanssa. Ei ole joukkoja Krimillä tai Itä-Ukrainassa Venäjä saa kaksinkertaisen annoksen haikeutta verrattuna Impivaaraan hamuajiin niin kulttuurin kuin politiikankin osalta. Surullista katsottavaa, M Andersson vetää vielä naisen hysteerisyyden kehiin, häpeä MA, jos osaat?

Samaa nostalgia paskaa Leikola-Lähde-ohjelmassa, kaikkeen kommentoiva vasemmistofeministi Anu Koivunen haluaa Suomeen Ruotsin kaltaisen agendan elokuvien maailmaan, kiintiösomput, itsekriittisyys omaa perintöä kohtaan jne. Lisää yhteiskunnallista vasemmistolaista tuubaa, ei kätellä ruotsidemokraatteja. Ei pitänyt Ketosen Puti-imitaatioasta, vaan halusi Saision Slava-näytelmän elokuvaistamista , tukieuroilla tietenkin. Onko se Koivunen saanut kenkää Ruotsissa viroistaan, kun on täällä jo puoli vuotta ollut höperehtimässä milloin missäkin tovereitten iltasessioissa?

Lähde keksi lopulta elokuvan naapureuista, Amalia. Matti Kassilan mainio salavittuilu tunkkaisesta neuvostomoodista ja vielä miltei vaaran vuosina. Nyt pitäisi saada versio2.0 niille 6000 kivien alta vaivautuville mahdollisille katsojille, niinpä niin.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Tuo kommentti jääköön omaan arvoonsa, jonka voi päätellä pelkästään sen lukemalla.

Sam Makkonen

Tarkoitit varmaan omaa kommentointiasi?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #21
Käyttäjän huhtalatuomas kuva
Tuomas Huhtala

Tässä on kirjoitus, johon pystyn vahvasti samaistumaan. En ole nähnyt Venäjästä yhtäkään positiivista, saati edes neutraalia uutista pariin vuoteen.

Sen sijaan kidutus, sodat ja vakoilu ovat hyviä asioita, kunhan sen tekee länsi. No ei ehkä ihan, mutta lännen toimet saavat huomattavasti helläkätisemmän kohtelun.

En sitten tiedä miten ennen oli.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Trolleja ja sabotöörejä on muuallakin kuin vain viretuaalitodellisuudessa ja nettiverkostoissa. Voisiko esimerkiksi reaalimaailmaan vietyä desanttimaisen toiminnan ja venäjavastaisuus-rasismikortin heiluttelua pitääkin paitsi osana ns. informaatiosotaa myös osin konkreettista eli hybridisellaista yhteiskunnan virkakoneistoinfraan fyysisestikin lonkeroituneena? Ks. esimerkkicase tässä kommentissa http://markkuhuusko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/20498...

Jari Rauhala

Veikko Savolainen, Huusko käsitteli aihetta siten kuin valtamediassa on tehty jo ainakin pari vuotta. Aito kysymys onkin, että miten paljon todellisuudessa ja kumpi enemmän, länsi vai itä, ovat lonkeroituneet Suomen valtion hallintoon? Lännestähän Huusko ei puhunut.

Yksi esimerkki puhuu puolestaan: Sauli Niinistö sanoi ettei Suomi voi vaikuttaa pakolaisten määrään. Eli joku taho, joka on lonkeroitunut suomalaiseen valtionhallintoo päättää siinä asiassa missä mennään.

Toki voi kysyä onko se "Putin", "Juncker" vai "Obama" tahojensa kanssa, ketkä ovat vahvimmin lonkeroituneet?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kirjan luku on vasta puolivälissä. Luen sitä kuten oppikirjaa siinä mielessä että ymmärtäisin konkreettisesti teidän oppineiden kierouksia. Jo muutaman asian olen oppinut, sinä Mark hyppyytät lukijoita linkeillä ja Vastavalkeassa Saramon teksti on yksiyiskohdilla saivartelua.

Seuraavaksi sinun pitää kirjoittaa että osoita mikä kohta on väärin!
Tämä on kunnon trollin vakiotemppu.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Nähtävästi syytät minua trolliksi, jonka ymmärrän vieraan vallan nimissä tehtäväksi propagandaksi.

Perustele, koska esität tuossa aika kovan ja kohtuuttoman syytöksen. Suoranaisen solvauksen.

Toki itse tiedän mikä olen, ja koen erittäin loukkaavaksi sen, että itsenäistä ajattelua kutsutaan jostain johdatelluksi vain siksi, ettei se noudata valtavirran, valtamedian käsityksiä, joiden vietäväksi olisikin todella helppoa ja huoletonta heittäytyä...

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Vau, olisihan hieno päätös pitkällä evakon taipaleella päästä kiven sisään vaikkapa vuodeksi. Ilmeisesti olisin ensimmäinen istumaan joutunut infosodan uhri!

Jään odottamaan Helsingin käräjäoikeuden kutsua. Pitänee testamenttikin tehdä valmiiksi.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Turha toivo. Mieluummin toivon, että tajuaisit mitä olet tekemässä.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Antamiesi linkkien perusteella olen varma että se paljon puhuttu "hysteerinen sotatohtori" joutuu ennen minua vankilaan. Jospa vielä meidät kaikkein pahimmat vaikuttajat pantaisiin samaan koppiin!

Toimituksen poiminnat