Ajasta aikaan Silmästä silmään

Hallituksen strategia – tieten vai tietämättä?

  • Tuottavuusloikkarit
    Tuottavuusloikkarit

On helppo panna merkille, että Sipilän hallitus harrastaa seuraavanlaista strategiaa: ensin lyödään sellaiset rätingit pöytään, että sulla ei voi olla nälkä, ja vain hetken kuluttua tuosta uhkakuvasta annetaan jonkin verran periksi ja leikkaukset ja toimenpiteet tehdään lievempinä – siihen tapaan kuin alun perin lienee ollut tarkoitus.

 

Koulutus ilmoitetaan hallituksen ”kärkihankkeeksi” leikkaamalla siitä 600 miljoonaa – asiasta nousee aiheellinen kohu. Sitten koulutuksen ”kärkihankkeisiin” satsataan kolmesataa. Miinusta tulee 300 milliä, mikä lienee ollut alun pitäen tarkoitus, mutta kun plussa esitetään miinuksen jälkeen, kansan toivotaan muistavan vain sen plussan. Viime viikolla iskettiin järkyttävän epäoikeudenmukainen leikkauslista pöytään muka välttämättömyytenä (5% rätinki: ”sulla ei voi olla nälkä”), ja odottakaapa vain, pian leikkauksia rukataan vähän oikeudenmukaisempaan suuntaan, päästään jälleen alun perin suunniteltuihin leikkaustoimiin, ja mukaan hankkeeseen on saatu houkuteltua iso joukko. Tämän strategian tarkoitus on se, että leikkaukset menevät paremmin läpi kun ensin leikataan kohtuuttomasti (jolloin hallituksen suosio hetkellisesti notkahtaa) ja sitten muka ”satsataan” samaan asiaan. Tuon leikkausta seuraavan takaisinvedon tarkoitus on nostattaa hallituksen suosiota, vaikka toimenpiteiden lopputulos on miinus, jota ei ole tarkoitus havaita niin selvästi em. tempun vuoksi.

 

Hallitus harhauttaa kansalaisia oikein urakalla, oikeastaan aika käytetyllä, mutta tehokkaaksi todetulla keinolla. Lieneekö strategia jossain punnittu vai ei, sitä emme saa tietää ennen kuin joku asianosainen on eläkkeellä ja kertoo siitä muistelmissaan. Itse odotan kiihkeästi varsinkin Suomen 1990-luvulla kohtalokkaasti euroon liittäneiden poliitikkojen ja pankkimiesten muistelmia, jossa kansan tehokas harhautus vihdoin myönnetään – silloin toki on itse asian kannalta myöhäistä, mutta asianosainen voi tunnustaa syntinsä kansanrippi-istuimessa ja yrittää näin puhdistaa omaatuntoaan.

 

Nykyhallitus käyttää myös tehokkaaksi todettuja eufemismeja, kuten ”tuottavuusloikka”, joka tarkoittaa palkkojen alentamista ja sitä kautta työttömyyden lisääntymistä ja omistajien voittojen ”loikkaa”. Yhteiskuntasopimuksella tarkoitetaan toisen osapuolen alistumista toisen määräysvaltaan. Kiertoilmaisustrategia on lainattu liike-elämältä, jolla ei ole ongelmia, koska sillä on pelkkiä ”haasteita”. Petosta vai itsepetosta, sen voi jokainen itse päätellä.

 

Kun taloususkonto on jo sivuuttanut Suomen vanhan valtionuskonnon, on uskovaista kansaa helppo harhauttaa syöttämällä sille numeroita numeroiden perään. Numeroilla on maaginen vaikutus.

 

Kyllä kansa uskoo. Sen hallitus tietää – ja sen mukaan myös toimii.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Tämä on totta. Eikä todellakaan ole ensimmäinen kerta kun kansaa yritetään harhauttaa. Ja onnistuakin siinä.

Toimituksen poiminnat