Ajasta aikaan Silmästä silmään

Kilpailukyky

  • Suomalaisia ennen vallankumousta
    Suomalaisia ennen vallankumousta

 

Äskettäin näin aivan erinomaisen dokumentin paviaaneista. Apinalaumoissa vallitsee erittäin vahva hierarkia ja johtopaikoista kilpaillaan verisesti. Tohtori Robert Sapolsky oli viettänyt vuosikausia laumojen parissa tutkien mm. apinoiden veren stressihormonipitoisuutta. Hän oli selvittänyt että laumahierarkian alemmilla tasoilla stressitaso nousee merkittävästi korkeammalle kuin sen ylemmillä tasoilla.

 

Yllättäen erästä tutkimuskohdetta kohtasi tragedia: paviaanit tonkivat kilvan syötävää turistipaikan roskiksista, ja se jäte sisälsi myrkkyä. Kaikki paviaanilauman alfaurokset kuolivat, sen sijaan ruokakilpailussa hävinneet jäivät henkiin. Sapolsky oli jo keskeyttää tutkimuksen tuon lauman kanssa, kunnes se saavutti aivan uuden tason: jäljellejääneet apinat, joista valtaosa oli naaraita, lakkasivat kilpailemasta keskenään, aggressiivisuus romahti ja rauha laskeutui yhteisöön. Mittaukset osoittivat kaikkien stressitason olennaisesti laskeneen, varsinkin kun lauma karkotti kaikki siihen ulkopuolelta pyrkivät ”pahat pojat”, jotka pörhentelivät turhaan naaraiden kiinnostuksen herättämiseksi. Nämä hyväksyivät laumaan vain uusiin elintapoihin sopeutuvat vieraat ja alfaurokset saivat häipyä kädessään Musta Pekka.

 

Paviaanidokumenttia katsoessa herää kysymys, eroammeko me suomalaiset niin totaalisesti paviaaneista, että meitä on toistuvasti varoitettava menettämästä uskoa kilpailukykyymme? En usko. Mutta talouseliitin ja sen helmoissa roikkuvan poliittisen eliitin ja valtamedian mukaan markkinakilpailun kärkisijoilla pysyttely on Suomelle ensiarvoisen tärkeää. 

 

Yksinkertainen johtopäätös on se, että suomalaisten stressihormonitaso pysyy edelleen maailman kärkisijoilla. Ja mitä laumamme onnellisuuteen tulee, sen voi jokainen päätellä.

 

Sapolsky seurasi paviaanilaumoja vielä kymmeniä vuosia ja totesi yhden lauman satunnaisesti tapahtuneen kilpailusta luopumisen muuttaneen dramaattisesti tuon lauman käyttäytymistä niin, että vielä kahdenkymmenen vuoden jälkeenkin, kokonaan uusien sukupolvien aikana, siinä vallitsi sopu ja apinoiden stressitaso pysytteli kohtuullisena.

 

Yhdeksänminuuttinen kooste paviaanidokumentista näkyy tästä. Englanninkielisen tekstityksen voi tarvittaessa kytkeä päälle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (98 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Tohtori Robert Sapolsky oli viettänyt vuosikausia laumojen parissa tutkien mm. apinoiden veren stressihormonipitoisuutta."

- Millaisena mahtoi tohtori-parka palailla ihmisyhteisöön moisen ajanjakson jälkeen? Minä ainakin olisin raapinut itseäni ja ehkä kavereitanikin aivan häpeilemättä. Ummmh, ummmmh!

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kiitos Janne Kuusi!
Upea vertaus sukulaisiimme, joka taitaa päteä meihin ihmisiin ihan yhtä hyvin, kunhan vain osaamme luopua liiasta kilpailusta, typerästä ahneudesta ja itsekkäästä minä, minä kulttuuristamme.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Sukulaisistamme puheen ollen ja hieman toiselle raiteelle, bonobot puolestaan, ovat monessa suhteessa tavallisia simpansseja "ihmismäisempiä". Ne ovat sirompia rakenteeltaan, kulkevat usein pystyssä ja parittelevat kasvotusten. Niiden seksuaalisuus on myös irroittautunut lisääntymiskäyttäytymisestä ja saanut sosiaalisen funktion.

Tutkijat ovatkin melko yksimielisiä siitä, että niiden (sekä hetero- sekä homoseksuaalinen) parittelu toimii sekä ryhmän sisäisen että ryhmien välisten jännitysten tasaajana. Sen katsotaan selittävän myös bonobojen sukupuolten välisen tasa - arvon sekä niiden harvinaisen sopuisan käyttäytymisen.

Muinainen matriarkaatti ei ollut samalla tavalla hierarkisesti rakentunut kuin nykyinen patriarkaatti.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

En oikein ymmärtänyt paviaanilauman ja suomalaisen yhtieskunnan yhteyttä. Voisitko vielä hieman vaikka vääntää rautalangasta? Pitäsikö äijät ajaa pois maasta? Vai olemmeko jossain muussa suhteessa "paviaaneja"?

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

"Äijät" sanan pahimmassa merkityksessä pitäisi todellakin ajaa pois maasta. Tämähän ei tarkoita konkreettisesti sitä että miehistä olisi päästävä – tietenkään. Äijien on vain parannettava tapansa.

Papiaanidokumentti kertoo kilpailun tuhoisasta vaikutuksesta yhteisöön, ja suomalaiseen yhteiskuntaan asia liittyy niin, että meitähän yllytetään kaikin (virallisin) keinoin kilpailemaan, ja mehän kilpailemme. Niin valtiollisella tasolla kuin yritystoiminnassa ja viimein keskenämme.

Lienet, Jouko, sen verran iäkäs, että olet nähnyt 1990-luvun laman ja erityisesti siitä "selviytymisen" vaikutuksen suomalaiseen kollektiiviseen psyykeen. Mielenterveysongelmat ovat räjähtäneet käsiin samaa tahtia talouskasvuhysterian kanssa. Ja talouskasvun edellytykseksi ilmoitetaan kilpailu ja myös taloudellinen eriarvoisuuden lisääminen.

Kun valtamedia on keskeytyksettä tuutannut meille talouden (ikuisen?) kasvun välttämättömyyttä, parikymmentä vuotta on riittänyt suomalaissielun saattamiseksi nykyiseen jamaan.

Eikä siinä jamassa ole hurraamista.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Selvensi. Olen pitkälti samaa mieltä, paitsi että tuo 90-luvun tilanne ei ollut mikään lama, vaan tarkoituksella ja suunnitelmalisesti suoritettu, hallittu, yhteiskunnan rakennemuutos, juuri kuten Kakon Harri Holkeri sitä mainosti.

Ja kiitokseksi toiminnasaan Kako on nyt istunut hallituksessa jatkamassa samaa.

Vox populi, vox dei. Mitäs tuohon muuta voisi sanoa.

Käyttäjän ViiviPartanen kuva
Viivi Partanen Vastaus kommenttiin #6

Kyllä täytyy tästä "hallitusta" yhteiskunnan rakennemuutoksesta sanoa että julmaa touhua, jolloin voidaan nähdä ihminen entistäkin kylmäverisempänä . Ai miksi? Moni yrittäjä menetti kaiken omaisuutensa tämän "hallitun rakennemuutoksen" vuoksi. Yritysten kaatuminen lisäsi myös työttömyyttä, joten kärsijöitä riitti. Voihan sitä hallituksikin kutsua, etenkin jos ei tuntunut omassa selkänahassa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #62

Totta puhut, Viivi. Mutta hallittu se todella oli, ilman lainausmerkkejä: ensin sanottiin, mitä aiotaan tehdä, ja sitten tehtiin, mitä luvattiin.

Kansan, ne yrittäjätkin, taisikin lyödä ällikällä lähinnä se, että ensimmäisen kerran historiassa Kako teki, mitä lupasi. Poliitikko ei ollutkaan tällä kertaa valehtelija.

Mutta, mutta, Kako ei tehnyt sitä yksin. Samaa politiikkaa on Suomessa harjoitettu johonmukaisesti Mauno Koiviston kruunajaisista ja Kalevi Sorsan viimeisestä hallituksesta lähtien - ja jatketaan edellen, kansan suosiollisella tuella. Katsopa millainen vaalitulos seurasi: samat puolueet ja edustajat uudelleen, ergo: kansan valtaenemmistö hyväksyi tehdyt toimet.

Kuten sanottu,

Vox populi, vox dei!

Muuten, niistä seurauksista: Asiaa aikoinaan hoitaneen tuttuni tietojen mukaan noin 10 000 yrittäjää päätti päivänsä suoraan tai epäsuorasti Kakon silloisen politiikan seurauksena 1990-luvun alussa: selvä itsari, joi itsensä kuoliaaksi alle vuodessa, autoiluitsemurha jne. Lista on pitkä, eikä siitä kukaan suuremmin piittaa.

Käyttäjän ViiviPartanen kuva
Viivi Partanen Vastaus kommenttiin #63

Nimenomaan ilman lainausmerkkejä kylmäveristä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #64

Jep. Ja kansan valtaenemmistö tahdon mukaista.

Pelkästään jo työttömät olisivat saaneet suunnan muutettua missä vaaleissa tahansa Koiviston valtaannousun jälkeen - ja saisivat edelleen.

Onko "vika" siis valituissa vai valitsijoissa?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #65

En ole ihan varma tuosta kansan tahdosta.

Mieluumminkin kuvailisin tuollaista kansan tahtoa julmetuksi lankaanmenoksi (Kakon toimesta). Tosin merkit viittaavat siihen että mennään toiseen, samanlaiseen lankaan heti kun edellisetä on toivuttu.

Pidemmän spekuloinnin aihe voisi olla se, onko kansalla tahtoa, ja jos on, miksi se on niin helposti johdateltavissa. Muta ei kenen tahansa toimesta. Viittaan tällä valtamediaan, jonka takana häärii eräänlainen sylttytehdas...

Käyttäjän ViiviPartanen kuva
Viivi Partanen Vastaus kommenttiin #66

Minun visioni on että tulevaa nuorisoa alkaa kiinnostamaan, jos se jätetään syrjään kuten nyt tuntuu jäävän. Tulevaisuudessa nuoriso ei välttämättä hillu kadulla rikkomassa paikkoja, vaan se kostaa yhteiskunnalle virtuaalimaailmassa. Tulevaisuuden nuoriso hakkeroi ja sabotoi rahamaailmaa, jolloin tietoturva-alan henkilöillä on hyvät palkat. No se on vaan minun visioni.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #68

Kari Suomalainen totesi aikoinaan osuvasti: Tulevaisuus ei koskaan ole nuorison. Kun on heidän vuoronsa, he eivät enää ole nuoria.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #66

Kansanvallan suuri paradoksi: Kansalla on täysi oikeus käyttäytyä idioottimaisesti. Maksamaan joutuu joka tapauksessa.

Itse en syyttäisi, ainakaan pelkästään, mediaakaan. Suuri syy näyttää olevan kulttuurissa ja vapaussodan perinteessä: alitajuinen ajatus on, että "se, jota itse äänestin, ei ole tehnyt mitään hölmöä, vika on aina niissä muissa, kommareissa/lahtareissa". Näin kaikki vain jatkuu ja jatkuu...

Käyttäjän ViiviPartanen kuva
Viivi Partanen Vastaus kommenttiin #65

Vika ymmärtääkseni on vallitsevissa arvoissa eli siiman molemmissa päissä on liero. Toisaalta koko systeemi on rakentunut siten, että ihan sama mitä äänestää, niin puoluekuri ohjaa valittua yksilöä ja mitä tulee yksilöön, niin oman edun tavoittelu nousee ensimmäiseksi. Palkka juoksee teki tai oli tekemättä ja kansa maksaa.

Demokratia on näennäisdemokratiaa. Raha, minä, raha, minä. Minä, minä, minä ja näennäinen päteminen tai ainakin kuviteltu oskarin arvoinen suoritus. Ihmisiä MUKA kiinnostaa, mutta siellä salaisessa mielensisäisessä kammiossa todellisuus on että kiinnostaa... Minä, minun tuloni ja mediakuva, joka mielikuvien kautta luodaan. Kumpi lienee pahempi kupla? Rahamaailma vai politiikka? Mediakuva ja että kiinnostaa?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #67

Puoluekkuri ei todellisuudessa rajoita yhdenkään edustajan toimintaa, niin kuin Jarmo Yrttiaho osoitti.

Sinäkin olet yksilö. Mikä estää ehdokkuutesi?

Käyttäjän ViiviPartanen kuva
Viivi Partanen Vastaus kommenttiin #74

En viihdytä itseäni sillä tavoin.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Hmmm...Stalin pani päät poikki johtotehtäviin pyrkijöiltä enemmin tai myhöhemmin, mikä oli tulos?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Luulenpa että noiden teloitettavien stressitaso nousi aika korkealle.

Mutta kommunismia ei siinä maassa koskaan toteutettu. Stalin oli sellainen äijä, joka kohotti kansansa stereeihormonia lähes tieteellisin menetelmin. Samaa lajia kuin Hitler, joka teki stressaannuttamisesta tieteen ja taiteen.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Kollaa kesti, Tuhatsevskin olisi saattanut olla kovempi vastustaja, jos olisi säästynyt, mutta hyvät meille thx, Keorkian Jooseppi, armoitettu tasapäistäjä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Pekka ja Mark: Minusta sitä ei voi verrata keskenään. Stalin murhasi, mutta paviaanit kuolivat "luonnollisen" kuoleman, joka ei herättänyt muissa muuta kuin ehkä surua?

Antti Jokela

Professori (ekologia, evoluutiobiologia ja matematiikka) Sergey Gavrilets tutki tasa-arvopyrkimyksen evoluutiota ja päätyi esittämään, että meissä kilpailee kolme (evoluution aikana syntynyttä) geneettistä voimaa:

- resurssien tavoittelu ja lisääntymisen varmistaminen muita alistamalla
- (itseen kohdistuvien) dominointiyritysten vastustaminen
- alistuksen kohteeksi joutuvien auttaminen

Matemaattisella mallillaan hän pystyi osoittamaan, että viimeksi mainittu tuo etua koko yhteisölle. Taipumus myös vahvistuu, kun resursseista on niukkuutta.

En ymmärtänyt rinnastusta Suomen tilanteeseen. Ovatko alfaurokset ottaneet taas vallan? Joka tapauksessa, tutkimuksenkin mukaan, yhteistyössä on voimaa.

http://eeb.bio.utk.edu/2012/08/20/evolution-and-bu...

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

Se, että viimemainittu tuo etua koko yhteisölle on aivan hyvin tiedossa, mutta silti trendi on päinvastainen Suomessa. Siitä tämä rinnastus. Ks myös vastaustani no 5.

Alfaurosten valtaannousu voi olla muutakin kuin konkreettista äijäpuuhailua. Omanlaisensa variaatio tuosta suuntauksesta on käynnissä, kun yhteiskuntaluokkia herätellään jälleen uuteen taisteluun keskenään – työllisyyden ja talouskasvun nimellä.

Jouni Nordman

Jos mietimme miten terve yhteisön pitäisi toimia, jossa sekä tervettä kehitystä tapahtuu. Niin tähän on jo antiikin filosofit vastauksia antaneet. Jossa itse kyydistä ei etua saa, vaan yhteisölle avun antavat palkitaan, tästä paras esimerkki on kansan arvostuksen saaneet sotasankarit ja urheilusankarit, mutta Suomalainen yhteisö väkivaltaisen kateudesta suhtautuu yrittämiseen ja varsinkin siinä menestyjiin.

Eli voidaan myös miettiä asioita nais yhteisön toiminta mallilla Suomessa, jossa yhteisön varoja muualla on onnistuttu järkeistämään, paitsi sosiaali, terveys ja opetus puolilla, jossa opetus varsinkin on vasta pääsemässä liitutaulu ajasta eroon. Eli Johtaako naisten valta kehittymisen pysähtymiseen, sillä pitävät narsisti naiset näissä yhteisöissä valtaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Minusta tuo vertaus on kyllä vähän kaukaa haettu, eikä se minusta kuvaa tilannetta oikealla tavalla.

Ei siis pitäisi puuttua aiheeseen ollenkaan.

Mutta minua vain vähän epäilyttää että jos olisikin kyse siitä mistä luonnossa oikeasti on kyse silloin kun olosuhteet ovat luonnolliset, eli että apinalaumat kilpailevat keskenään reviireistä ja ravinnosta ja toisaalta myös apinoita metsästäviä suurpetoja vastaan.

Niin mitenkähän tämä "kesy" apinalauma, mistä stressantuneet agressiiviset alffa- koiraat puttuvat, pärjää tässä luonnollisessa apinalaumojen välisessä reviiritaistossa ja myös sen lauman puolustustaistossa huippusaalistajia vastaan.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

Niin, eiväthän ne alfaurokset stressiä koe, vaan ne lauman jäsenet, joita ne alistavat.

Paviaanivertaus on sikäli osuva että ihmiskunta yleisesti ottaen pyrkii rauhaan, eikä toimi kuten "luonnollinen" apinalauma. Siitä voidaan toki olla monta mieltä, pitäisikö ihmisten jäljitellä apinalaumaa sen "luonnollisessa" olotilassa, vai olisiko parempi esimerkki se apinoiden rauhaan sopeutettu tila?

Kysymys kuuluu, koetaanko ihmislaumojen "luonnolliseksi" tilaksi se, että nekin käyvät reviiritaisteluja keskenään ja joutuvat puolustautumaan huippusaalistajia vastaan – vai päinvastainen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Ihmisillä, kuten apinoilla, perusvaistot toimivat kuten luonnontilassa, eli kilpailutikanteessa. Meneillään oleva asiaintila, jossa siis pyritään rauhaan ja sopusointuun on poikkeuksellinen.

En usko että se dokumentin "kesy" apinalauma pärjäisi oikeissa luonnonmukaisissa olosuhteissa muita apinalaumoja vastaan.

Tietenkin ihmiskunnan pitäisi nyt pyrkiä siihen "kesytettyyn" tilaan. En ole siinä asiassa vastahankainen, mutta epäilen että se että ihmisen perusluonne on toinen ja se perusluone aiheuttaa nyt ja aiheuttaa jatkossa jatkuvia ongelmia. Ihmiskunta pyrkii konflikteihin vaikka väkisin ja myös pettämällä itseään, uskontoihin vedoten ja vedoten myös yleisiin hyväksyttyihin muihin arvoihin, kuten rauhaan, tasa-arvoon, demokratiaan jne.

Siili ei pääse koskaan piikeitään, eikä koira hampaistaan ja ihmiskunta tulee jatkossakin tasapainoilemaan luonnollisten vaistojensa toteuttamisen ja järkevän "kesyyntymisen" välillä. Kumpikaan puoli ei tule koskaan voittamaan, vaan tämä yhteiskuntamuotomme on jatkuvaa taistelua hyvän "kesyn" elämän ja pahan, primitiivisten vaistojemme välillä.

Tämän hyvän ja pahan taistelun meissä ovat pystyneet aikoinaan jo uskontojemme perustajat ymmärtämään. Sitä ymmärrystä pitäisi edelleen levittää, mutta toki vähän nykyaikaisemmin menetelmin kuin uskontojen avulla.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #23

Ymmärsin niin, että tässä ko.apinalaumassa tapahtui ratkaiseva muutos kun se kaikkein perimältään kinkkisin ja äksyin osa oli pois pelistä?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #25

Pitäisikö meidän sitten ryhtyä myrkyttämään perimältään "äksyjä"?
Vai miten tämä homma oikein hoidettaisiin?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #26

Kunhan tuossa juuri kuuntelin uutisia ja siellä kerrottiin kuinka turvakodit pullistelevat asiakkaista, eikä kaikki edes mahdu sisään, niin vastaukseni on juu, ehkä pitäisi. Kilttinä ihmisenä en nyt ihan kuoliaakai myrkyttäisi, mutta myrkyttäisin lääkkeillä kesyksi, eikä kastraatiokaan taitaisi olla hullumpi juttu?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #29

"myrkyttäisin lääkkeillä kesyksi, eikä kastraatiokaan taitaisi olla hullumpi juttu?"

Varmasti hyvä kompromissiratkaisu. Kastoroiduista ja lobotomoiduista alffoista ei olisi enää mitään uhkaa eikä haittaa. muta olisiko paljon iloakaan, lauman naaraille.

Lobotomoidut urokset kelpaavat passaamaan alffa- naaraita, tekemään kotitaloustöitä ja hoitamaan jälkikasvua. Epäilen kuitenkin että lauman naaraat joutuisivat kyllä hakemaan välillä lohtua naapurilauman alffoista, jos omat urokset on lobotomoitu ja kastoroitu.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #33

Heh, eihän näitä "lääkitystä" tarvitsevia ole kuin murto-osa ihmiskunnasta ja tuskin sillä on mitään noin merkittävää vaikutusta sukupuolten välisiin suhteisiin? Turvakoteja vaan ei enää tarvita - ei ainakaan siinä määrin kuin nyt.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #34
Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #33

Kaikki uroot eivät ole alffoja. Vain harvat.

Niin että kastrointia ja lobotomiaa tuskin kovin monille tarvittaisiin. Mutta eiköhän alfojen alistamisvimma saada muillakin keinoilla hillityksi.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #44

Simpanssitutkimukset ovat osoittaneet, että kun lauman alfauros eristetään muusta laumasta, muissa suhteissa "normaalilanteeseen" (ei siis häkkiin tms.), sen testosteronitaso laskee normaalille tasolle. Sama testosteronitason lasku näkyy myös, kun alfanarttu eristetään susilauman ulkopuolelle. Muutos on jopa yllättävän nopea. Kohonnut testosteronitaso ei siis ole syy aggressiivisuuteen, vaan sen seuraus, aggressiivisuuden "väline". Ongelma on jossain aivan muualla.

Onnettomassa äiti-suhteessa? Lauman alfauroksen asema merkitsee enemmän seksiä. Myös esim. kyvytön (esimerkiksi vain patalaiska) saalistaja saa näin simpanssiyhteisössä ravintonsa ryöstämällä niiltä lauman jäseniltä, jotka osaavat hankkia ruokaa. Yksi selitys lauman (myös ihmisyhteisön) alfaurosten aktiivisuuteen saattaakin olla peruskyvyttömyys hoitaa oma elämänsä kunnolla, jolloin tavitaan "alamaisia". Hyvän analogian löytää helposti Suomen nykyisistä "alfauroista ja -nartuista".

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #33

Voisitko ystävällisesti valaista, mikä on lobotomian ja kotitöiden yhteys?

Entä mikä on kuohitsemisen ja kotitöiden yhteys?

Mihin naiset niitä naapurin alfoja tarvitsisivat? Kaupathan ovat täynnä erilaisia "tyttöjen leluja" sitä varten - pääosin jopa tehokkaamipia kuin "aito".

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

En tiedä, mutta joskus tuntuu sltä, että tähän Suomen apinalauman pitäisi aina välillä saada demokraattisesti valittua sellainen alffauros, tai alffanaaras, jota muut eivät pystyisi vastustamaan, tai eivät uskaltaisi vastustaa. Sillä tavalla voitaisiin joskus saada jotain päätöksiä aikaan.

Nyt tämä tilanne on sellainen ettei mistään tule mitään, kun kaikki haluavat sanoa mitä tehdään, eikä ketään uskota, vaan päinvastoin pyritään lyttäämään kaikkien alffaksi pyrkivien esitykset, ettei vain kukaan saisi yliotetta päätöksenteossa.

Onhan tämä niin demokraattista, kun ei ole alffaa, ei uros- eikä naaraspuolista, mutta onhan se turhauttavaa, kun on vain jatkuvaa valtataistelua ja kähinointia would-be alffa-yksilöiden välillä, eikä mitään päätäksiä tule.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

Voihan asia olla niinkin että alfaurosten aika on ohi, emmekä ole kekkosiltamme vielä tottuneet muutokseen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Voihan se olla, mutta tuolla itänaapurissa on kyllä vielä yksi selvästi tunistettavissa oleva alffa.

Mitäs sille pitäisi oikein tehdä, jos aggressiot on pois laskuista?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #28

Tuhannentaalan kysymys....pannaan mietintämyssyyn!

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Joo, Venäjältä ja Saksasta löytyy, ihan lähihistoriasta, hyviä esimerkkejä siitä, kun alfa johtaa ja päätöksiä saadaan tehtyä.

Pidän suomalaista mallia ja "saamattomuutta" konsensuksineen parempana vaihtoehtona.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Pidän suomalaista mallia ja "saamattomuutta" konsensuksineen parempana vaihtoehtona."

Suattaapihan se niigkii olla,
mutta suattaapi se olla toissiigki.

Kyllä tämä sote- sekoilu ja muut vastaavat ottaa kyllä aivoon. Kyllä sitä alffaakin joskus kyllä tarvittaisiin.

Minulla on sellainen tunne että ilman alffaa se sote ei olisi syntynyt ja että se alffa löytyi tällä kertaa oppositiosta.

Sipilällä on yrityselämän puitteista kokemusta päätöksenteosta ja sellainen alffa olisi nyt juuri tarpeen, että Suomessa saataisiin jotain aikaiseksi, siis se sote loppuun vietyä ja muitakin asioita.

Ei ne asiat hoidu ideologisella höpinällä läntisistä arvoista ja kuulumisesta länteen, tai toisaalta höpinällä itsenäisyydestä ja omasta päätösvallasta. Ei niitä päätöksiä tule jos ei osata päättää, ei sen kummemmin itsenäisesti kuin muutenkaan,

Uskon että kun Sipilästä tulee pääministeri, tilanne paranee päätöksenteon osalta huomatavasti.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #54

"...tai toisaalta höpinällä itsenäisyydestä ja omasta päätösvallasta"

Toista mieltä, siinä ei alfauroskaan maha mittään kun EU kieltää.

"Ei ne asiat hoidu ideologisella höpinällä läntisistä arvoista ja kuulumisesta länteen..."

Samaa mieltä. Sillä tavalla ne asiat eivät ainakaan hoidu.

"Uskon että kun Sipilästä tulee pääministeri, tilanne paranee päätöksenteon osalta huomatavasti."

Riippuu mistä se roikkuu. Ei Sipiläkään mitään EU:lle mahda, ellei ala äkkiä ajamaan siitä irtautumista. Ja kyllä hänkin liemessä olisi, jos ympärillä häärisi samanlainen hallitus kuin nyt. Jättäisivät edes tuon länsimainen arvo -kokoomuksen vihdoin oppositioon.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #55

Juu, olisikin kivaa edes joskus lukea ihan mustaa valkoisella, mitkä ne Kakon ajamat "länsimaiset arvot" oikein ovat, ja miten "länsimaat" niitä maailmalla ajavat.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #54

Alfan kaipuu viittaa siihen, että pitäisi päättää, oikeastaan ihan sama, mitä päätetään.

Itse kallistun sille kannalle, että jos ei tiedä, mitä on tekemässä, on parasta olla tekemättä.

Hyvä esimerkki on mainitsemasi SOTE-uudistus. Kaikki uudistus ei ole edistystä. SOTEn suurin onelma on, että oikeastaan kukaan ei tiedä, mitä oikein tuli päätettyä. Mutta tulipahan päätettyä, mikä on tärkeintä. Noinko hyvä?

Kuten sanottu, näistä alfapäättäjistä Euroopassa on lukuisia esimerkkejä ihan lähihistoriastakin, eikä jälki pääosin ole ollut kovinkaan kaunista.

Samanlainen tilanne kuin SOTEn kohalla on, vallitsee "kuntauueistuksessa": "päätös" tarkoittaa kuntaliitoksia, ja se, että niitä ei tehdä, on "päättämättömyyttä".

Onneksi ei ole tehty. Kuntaliitoksien sen enempää taloudellisista kuin muistakaan hyödyistä ei ole sen enempää näyttöä kuin edes teoreettisia laskelmia tai malleja. Kyseessä on puhtaasti ideologinen höpöhöpöuudistus, jonka ainoa varma tulos tulee olemaan kansanvallan väheneminen.

Sekä VM että Kuntaliitto ovat selvityksissään todenneet, että

a) yksikään tähän asti tehty kuntaliitos ei ole 60-luvun jälkeen tuonut suunniteltuja tai tavoiteltuja tuloksia

b) parhaassa kunnossa on sellaisten kuntien talous, joiden väkimäärä on noin 20-30 000.

Kun tämän rinnalla ajatellaan kansanvaltaa, tulee miettiä, kummassa kansalaisen on helpompi valvoa ja vaikuttaa hallintoon: Helsingissä (n. 500 000 as.) vai Sottunassa (n. 200 as.)?

Päätös, joka PITÄISI tehdä sekä kansanvallan edistämiseksi että hallintobyrokratian purkamiseksi, on jakaa kaikki yli 50 000 asukkaan kunnat pienempiin osiin, ensimmäiseksi Helsinki.

Päätös, joka OLISI PITÄNYT tehdä SOTE-uudistuksen sijaan, on siirtää kaikki eduskunnan säätämät valtakunnalliset velvoitteet kunnilta valtiohallinnon tehtäviksi. Tämä voitaisiin hoitaa esim. lääninhallitusten kautta - mutta OOOPS! lääninhallintoahan ei enää ole, koska "tehostettiin" niimmaan pirusti.

No, tulipahan tehtyä alfapäätöksiä, sillä "konsensus on uhka Suomelle".

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Hieno video ja hyvä kirjoitus, Janne.

Muistelen kuitenkin ettei tuo "uudistunut" lauma ajanut pois uhittelevia uroksia, vaan he oppivat lauman tavoille tullessaan sen jäseniksi.

Vuosi sitten taisin kirjoitella asiaan liittyen:
http://rogerb.puheenvuoro.uusisuomi.fi/158240-kuin...

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Ihmiskunnan vaiheita voidaan kuvata lyhyesti näinkin: Vaihtotaloudesta viljelyyn siirtymiseen, viljan ylijäämän myyntiin, kaupan ja sotien syntyyn, äitijumaluuden palvonnasta herrauskontojen syntyyn ja naisen seksuaalisuuden kontrolliin, sivilisaatioiden ja patriarkaalisen järjestelmän kehittymiseen.

Keräily- ja metsästystalouden rakenne (kaikki jäsenet osallistuivat ravinnon hankintaan ja päätöksen tekoon yhteisistä asioista) yhteiskuntatieteiliöiden mukaan, mahdollistaa tasapuolisesti toimivan ja elinvoimaisen järjestelmän.

Alfojakin löytyy sekä uroksissa että naaraissa...

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Meinaaks tää nyt sitä et on hyvä kun rikkaat nallet ja vuorineuvokset lähtee muihin maihin ja me muut keskivertotallustajat ainoastaan jäämme tänne suomeen? Oliks Se niinku se juttu?

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

Ei ihan.

Mutta jos ei Nallet ja kaltaisensa opi olemaan levittämättä sitä alistamisen ja alistumisen ilosanomaa täällä, niin tervemenoa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kyllä sitä alistumistakin vain pitää oppia ja opetella, jos ei alistuta sille alffalle, niin sitten demokratialle pitää kuitenkin alistua. Vähemmistön pitää alistua enemmistön tahtoon, mikä tuntuu joskus varsin vaikealta. Oma tahto pitää saada läpi vaikka väkisin, tai ainakin näkyville.

Ainahan tätä diskriminointiakin on harastettu, kun ei olla tykätty siitä että toiset pärjää paremmin. Osoituksena siitä on vaikkapa Venäjän vallankumouksen Suomeen tuomat Venäläiset aristrokraatit. Stalin ei sitten enää päästänytkään muita alffoja, tai would- be alffoja maasta pois, vaan ratkaisu oli lopullisempi.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi Vastaus kommenttiin #39

Alistumistakin on monta sorttia. Herran pelko on viisauden alku on mielestäni aika vanhettunutta tavaraa nykyaikana.

Mutta onhan sitä alistuttava vaikka siihen että en voi tästä levittää siipiäni ja lehahtaa lentoon. Sellaiseen alistuminen ei ole kovinkaan tuskallista.

Alistamiseen alistuminen sen sijaan on vihonviimeistä puuhaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #42

"Alistamiseen alistuminen sen sijaan on vihonviimeistä puuhaa."

Joo, olet varmasti oikeassa, mutta muiden kun alffojen on tämä kokemus kestettävä, tai, jos ei ole alffoja, niin sitten kaikkien on se kestettävä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #42

Kyllä tuo herran pelko on ihan hyvä ohje vielä nykyäänkin. Pitää vain miettiä, kuka se "herra" kansanvaltaisessa oikeusvaltiossa oikein on; valitsijat vai valitut?

Mitä haittaa siitä ihan tosiasiassa on, vaikka kaikki "vuorineuvokset ja nallet" muuttaisivat ulkomaille? Siis ihan tosiasiassa, ei tunteissa ja tunnelmissa. Onhan noita muuttanut muualle aikaisemminkin, eikä taivas ole pudonnut niskaan.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Ihmisyhteisön vertaaminen apinalaumaan on tietysti tehokas retorinen keino. Sen ottaminen vakavan keskustelun kohteeksi on kuitenkin suunnilleen yhtä jätkevää kuin vuosia sitten tiedelehdissäkin käyty debatti Batmanin sielunelämästä psykoanalyysin näkökulmasta.

Ihminen ei ole apina, eikä Batman ole totta. Ihan hauskoja anekdootteja saa kuitenkin kummastakin.

Jos tuosta esimerkin apinalaumasta todella jotain haluaa ihmisiin yhdistää, se lienee naisten suhtautuminen miehiin (tai oikeastaan miesten suhtautuminen naisiin): Jos vain tilaisuus tulee, naiset, jos kykenevät yhteistyöhön, potkaisevat suurimmat paskiaiset huutin tuuttiin laumasta, ja hyväksyvät mukaan ne, jotka osaavat käyttäytyä ja ottaa muutkin huomioon.

Miesten, jotka käyttäytyvät kuin siat, "alfaurokset", eivätkä onnistu saamaan naista rinnalleen kuin väkisin tai lahjomalla/ostamalla, saavat syyttää itseään. Jos naista ei onnistu "kaatamaan" kutittamalla, on parasta olla ilman. Ostamalla tai pakottamalla kun ei kumminkaan kunnon seuraa saa.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

-jos naista ei onnistu kaatamaaan........-

"Vie sie mie vikisen. Oo vievinäs väkisin."
Miehen vai naisen keksimä sananparsi?

Ihan tähän vaan muistelona. Yritin tässä äskettäin tuota hyväilyksi kutsuttua "kutitusmenetelmää". Tulos ei kyllä ruokkinut miehuuteni hellää puolta, koskapa tuloksena oli vastaus : "Elä lääpi!"

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Lääppimisellä ja kutittamisella on vissi ero. Tuo "vie sie, mie vikisen", on tietysti miesten keksimä sananparsi, jossa opetetaan nuoremmalle polvelle sitä kutittamista. Kutittamisen idea on, että vastapuoli tuntee olevansa haluttu ja tarpeellinen, ei alistettu "lopbotomiakodinhoitaja", niin kuin tuossa edellä esitetään.

Odottelenkin vastausta aihetta koskeneeseen kysymykseeni. Oisko mahdollista saada?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

" Jos vain tilaisuus tulee, naiset, jos kykenevät yhteistyöhön, potkaisevat suurimmat paskiaiset huutin tuuttiin laumasta, ja hyväksyvät mukaan ne, jotka osaavat käyttäytyä ja ottaa muutkin huomioon."

Just näin Jouko-hyvä! Näin me tekisimme - hyvin sinä meitä naisia osaat tulkita. Papukaijamerkki sinulle!

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Jep. Vaan mikä estää?

Naisten onnettomat sosiaaliset taidot, yhteistyökyvyttömyys. Se taas on kasvatuksen, ei geenien, seuraus. Kasvatuksesta vastaavat pääasiassa juuri naiset. Naiset kasvattavat tytöt lapsesta asti alistujiksi, kilteiksi, huollettaviksi, ja pojat johtajiksi, ryhmätyöhön ja kilpailuun. Jopa ruumiinkieli opetetaan tytöille alistumista viestiväksi, tarvitsee vain verrata nuorta kansanedustajaehdokasta kuukkelin kuvahausta löytyvään "submissive ape" -kuvaan.

Lopullisen naulan tilanteeseen lyö asevelvollisuus, joka käytännössä edelleen on naisilta suljettu.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #59

Ikäni naisvaltaisissa työpaikoissa työskenneltyäni en pystyisi asiaa paremmin sanomaan. Juuri näin.
Vaimo pantiin aikanaan pakkolomalle sairaanhoito-oppilaitoksesta, kun hän oli liian miesmäinen...

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri Vastaus kommenttiin #59

J.H: "Kasvatuksesta vastaavat pääasiassa juuri naiset. Naiset kasvattavat tytöt lapsesta asti alistujiksi, kilteiksi, huollettaviksi, ja pojat johtajiksi, ryhmätyöhön ja kilpailuun".

Tämä pitää paikkansa. Päivähoidon, vanhempian ja koulun vastuu on suuri, kun viihdetollisuus ja media kuvastoillaan puhuu kokonaan toista kieltä ja samalla ylläpitää ja uusintaa käytäntöjä. Isien osallistumista lasten hoitoon kaivataan enemmän.

Mutta oma kokemukseni naisista työtovereina eroaa mainituista. Hankaluuksia alkoi tulla kun joukkoon tuli kukkoileva mies.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #61

Mielestäni uusi ja uljas naissukupuoli on enimmäkseen toista maata ja me äidit yritämme nyt kasvattaa tyttäremme lähinnä "Nokian johtajiksi" vaikka suuri osa miehistämme yrittävätkin tuputtaa heille kiltin sihteerin tai sairaanhoitajan varmaa leipää...:)

Meidät, vanhempi sukupolvi on taas kasvatettu vallan toisin. Pääasia oli olla kohtelias ja kiltti kaikille, niiata syvään ja katsoa suoraan silmiin, jos joku sattui puhuttelemaan.
Toiset, tosin liian harvat ja vain vahvimmat tytöt kasvoivat niiden vaatimusten ylitse, mutta osa jäi kasvatuksensa vangiksi ja luopuivat kilpailusta ylipäätään ja antoivat muiden sanoa mitä ja miten toimitaan..

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #69

Vilpittömästi, onnea yritykselle.

Tähänastiset tulokset näyttävät heikoilta.

Käyttäjän ViiviPartanen kuva
Viivi Partanen Vastaus kommenttiin #59

"Naisten onnettomat sosiaaliset taidot, yhteistyökyvyttömyys."

Saisinko jonkun tieteellisen tutkimuksen vahvistamaan tätän erikoista väittämääsi? Lisäksi olisi kiva kuulla miten tulkitset onnettomat sosiaaliset taidot, sekä miten tulkitset yhteistyökyvyttömyyden. Etenkin sukupuolitutkimuksen näkemyksen. Odotan mielenkiinnolla =)

Ps. Miksihän mielessäni kävi miesten suosiminen miestä, kun ovat asemaansa päässeet?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #70

Kylläpäs tuo paviaanilauma saikin aikaan kiivaan keskustelun ihmisten kesken aiheesta miehet vs naiset...

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #71

Jep. Ja vaikka keskustelu näyttääkin triviaalilta, se on kansantalouden ja yhteiskunnan kannalta äärimmäisen keskeinen. Mikä järkyttävä ilmaisu :(

Naisten ja miesten sosiaalinen jakautuminen sukupuoliryhmiin, jotka jakavat yhteiskuntaa ja sen mekanismeja, on järjettömän kallista ja tuhlaa yhteisön resursseja, niin taloudessa, sisäpolitiikassa kuin vaikkapa maanpuolustuksessa, äärimmäisenä esimerkkinä. Tuolle yhteiskunnalliselle jaolle ja sen edelleen säilyttämiselle ei ole yhtään järjellistä perustetta. Meillä ei yksinkertaisesti pitäisi olla tällaiseen varaa.

Mutta näyttää (vielä) olevan.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #70

Naisten onnettomat sosiaaliset taidot ja yhteistyökyvyttömyys (joka siis on kasvatuksen, ei geenien, tulosta) näkyy tuloksissa. Kun alistetuksi oikein kasvatetaan, ja naiset ovat hytiä oppimaan, on selvää, että alistujaa ei valita johtoon.

Naiset ovat äänestäjäkunnan enemmistö, miehet äänestäjien valitsemien johtajien enemmistö.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri Vastaus kommenttiin #72

Noin kategorisesta sosiaalisten taitojen puutteesta ei sentään voida puhua. On olemassa tutkimuksia (löytyy myös googlettamalla), jotka puhuvat naisten paremmista kysyistä olla johtajia kuin miehet. Heidän johtamismetodinsa on usein erilainen kuin miesten

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #78

Noista "paremmista johtajakyvyistä" on pitkä matka päästä johtajaksi. Sensijaan johtamistavan erojen ja sukupuolen yhdistäminen on jo melkoisen arvelluttavaa. Hyvä esimerkki on pankinjohtaja Brunila. Hän on päässyt asemaansa poikkeuksellisesti, ja nimenomaan "miesten keinoin", toimimalla miesten, ei naisten, kanssa yhteistyössä. Naiset eivät ryhmänä tehokkaaseen yhteistyöhön pysty, koska heidät on nimenomaan opetettu "pois" moisesta "miehekkyydestä".

Sensijaan yksilötasolla naiset ovat monella alalla ja monessa suhteessa miehiä tehokkaampia ja "kovapäisempiä". Erityisen hyvä esimerkki on nainen sotilaana: esimerkiksi Saksan terrorisminvastaisilla yksiköillä on pysyvä määräys ampua tullitaistelussa naiset ensin, koska he eivät kuitenkaan antaudu. Miehet ovat "helpompia tapauksia".

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri Vastaus kommenttiin #79

Tämän päivän johtajalta edellytetään suuri annos persoonallisuushäiriöistä narsismia, EUn äänen kuuntelua ja ylhäältä alas johtamisotetta. Tulokset voi jokainen havaita. Ymmärtääkseni tämän blogin aloitus muunmuassa käsittelee (ainakin implisiittisesti) saman suuntaista ilmiötä.

Esimerkiksi Kauppalehden Gurun näkemys: "Synnytäänkö johtajaksi, vai opitaanko? Johtamisguru Tom Petersin mielestä synnytään.
- Joillekin annetaan iso annos ihmistaitoja, toisille vähemmän. Neurobiologia sen todistaa: naiset hoitavat ihmissuhteita paremmin kuin miehet, sanoo maailman tunnetuin strategiaguru Tom Peters.

Naiset eivät ole edenneet hierarkioissa, koska ne ovat olleet poikien kerhoja. Petersin mukaan naisten eteneminen johtajanpaikoille on väistämätöntä. Yritysmaailmassa ihmissuhdetaidot eivät enää ole toivottavia, vaan välttämättömiä."

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #82

Petersin näkemys siitä, että "johtajaksi synnytään", kertoo, että hän ei tiedä neurobiologiasta oikeastaan mitään.

Petersin näkemys siitä, että "joillekin annetaan", "toisille vähemmän", kertoo, että hän ei tiedä edes biologiasta oikeastaan mitään. Kuka muka "antaa"?

Peters puhuu itsensä pussiin (jos tämä on hänen näkemyksensä): "Naiset eivät ole edenneet hierarkioissa, koska ne ovat olleet poikien kerhoja. Petersin mukaan naisten eteneminen johtajanpaikoille on väistämätöntä. Yritysmaailmassa ihmissuhdetaidot eivät enää ole toivottavia, vaan välttämättömiä"

Ne ovat nimenomaan "poikien kerhoja" juuri siksi, että poikien sosiaaliset taidot ovat paremmat. Juuri ihmissuhdetaidot ovat luoneet "poikien kerhot", eivät poikien pippelit. Yritysmaailmassa ihmissuhdetaidot ovat AINA olleet menestyksen edellytys. Koska naisten ihmissuhdetaidot on jo lapsena "opetettu pois", on menestys jäänyt satunnaiseksi ja on pitkälti todennettavissa kulttuurisidonnaiseksi.

Johtamistaidon peruslähtökohta on tahto ja halu johtaa. Sukupuolittuminen tuossa asiassa on kasvatuksen tulosta.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri Vastaus kommenttiin #83

En oikeastaan ole eri mieltä, tuo mustavalkoinen sävy vaan puhuttaa.

Ympäristövaikutusten, kuten lapsuuden kokemusten jäljet aivoissa jäävät pysyviksi (nurture) ja sitä pidetään yhtä merkitsevänä, kuin rakenteita luova luonto/ perimä (nature).

Voidaan myös tulkita että yhteistyössä perimän ja ympäristötekijöiden kanssa. Eikä ihan näinkään harmaa - musta - valoisesti. Muitakin värejä löytyy.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #86

Aivan. Ja keskeiset erot miehen ja naisen neurobiologisessa rakenteessa syntyvät aivoissa nimenomaan kasvatuksen, noin 4-10vuotiaana saatujen vahvistavien ja heikentävien ärsykkeiden, tuloksena. Sitä ennen eroja ei varsinaisesti ole, ja hormonaalisen ehityksen aiheuttamat käyttäytymiserot syntyvät vasta tämän vaiheen jälkeen.

Aivan sama kehitysvaihe määrittää lapsen"lahjakkuutta". Yleisesti ottaen "lahjakkuus on 3-4 ikävuoteen asti sama, tuon jäkeen kasvatus ja kokemukset alkavat eriyttää. Tyypillinen esimerkki, joka tieteessä tunnetaan, on polulaari jako "kielellisesti lahjakkaisiin" ja "matemaattisesti lahjakkaisiin", jota keskusteluissa ja jopa yhteiskuntasuunnittelussa jatkuvasti käytetään, vaikka tiedossa on, että matematiikka on vain kieli kielten joukossa. Sillä on kaikki kielen typologiset ominaisuudet eikä mitään sellaista, mitä muissa kielissä ei olisi.

Käyttäjän ViiviPartanen kuva
Viivi Partanen Vastaus kommenttiin #89

Sinulla on siten tabula rasa käsitys asiasta. Nyt alan ymmärtämään näkökulmaasi. Ei se silti tarkoita sitä, että se olisi ainoa oikea.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #92

Ei ole. Sen sijaan sosiaalisen vallankäytön kannalta sukupuolittuminen on kasvatuskysymys, kulttuurisidonnaista. Jos ei olisi, malli olisi universaali. Mutta, kuten edellä esitetty, ei ole.

Katso: http://jannekuusi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/183045-...

Käyttäjän ViiviPartanen kuva
Viivi Partanen Vastaus kommenttiin #86

Tyypillinen suomalaisen miehen mustavalkoisuus ja minuakin se huvittaa, useasti jopa häiritsee! Sitten mies puhelee sosiaalisista taidoista ja minua huvittaa =)

Käyttäjän ViiviPartanen kuva
Viivi Partanen Vastaus kommenttiin #83

Hyvin purkitettu ja karsinoitu. Luulen että ollaan todellakin siellä 60-luvulla edelleen ainakin tuon näkemyksen kulttuurin osalta. Olipa kyse sitten kasvatuksellisesta kulttuurista tai verkostoitumiskulttuurista. Kuinkahan kulttuuri muovautuu kasvatuksen osalta, kun on näitä yksinhuoltaja äitejä? Toisaalta lisäksi voidaan kysyä onko nämä naisten tekemät lapsisurmat sairaaksi äilähtänyttä ja epätoivoista kapinaa tätä nykykulttuuria vastaan, jossa nainen kantaa suurinta vastuuta viimekädessä perheestään?

Henkilökohtaisella tasolla mitä tulee kasvatukseen on minulla hieman erilainen kokemus. Ehkä siksi en voi täysin ymmärtää huolella karsinoitua kirjoitustasi. Mielipide ja näkemyshän sekin on muun joukossa.

Mitä tulee kasvatus vs. biologinen perimä ei sekään ole ihan niin yksioikoinen asia. Geeniperimä kuitenkin on pohjustana yksilön temperamentille. Onko siten rohkeus ja uskallus riskinottoon kasvatuksen tulosta vai biologista perustaa? Johtajaksi voi kasvaa jokainen. Kaikkea voi oppia aivan jokainen. Oppiminen on jokaiselle suositeltavaa ja jopa suotavaa. Mielenkiintoinen kysymys kuitenkin lienee miten yksilön kiinnostus/innostus/motivaatio suuntautuu johonkin päämäärään? Ei nämä asiat mielestäni ihan yksinkertaisia ja helppoja kysymyksiä ole. Eikä näitä kysymyksiä selitetä siten, että naiset on yhdessä karsinassa, koska heidät on kasvatettu yhteen karsinaan. Mielestäni ajatus on jopa huvittava =)

Käyttäjän ViiviPartanen kuva
Viivi Partanen Vastaus kommenttiin #78

Tuo äijä on unohtunu 60-luvulle. Se elää väärässä ajassa..... :D

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #80

Kyllä siinä perää on. Naiset on kasvatettu myötäilijöiksi, ei juonittelijoiksi. Politiikka ja liike-elämä perustuu juonitteluun.

Mutta onhan niitä naisia jotka ovat tajunneet sen pelin hengen mitä "miesten" mailmassa pelataan ja kyllä ne naiset sitten pärjäävät siinä pelissä yhtä hyvin kuin miehetkin, kukin omien taipumustensa mukaan.

Pitää nyt otta huomioon sekin, että vain pieni osa miehistäkään tajuaa sitä peliä ja vain pieni osa niistä jotka tajuavat pärjäävät siinä.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi Vastaus kommenttiin #85

Miesten ja naisten roolit yhteisöissä ovat suurimmalta osin kulttuuriperäisiä.

Maailmalta ja historiasta löytyy vaikka minkälaisia variaatioita yhteisöistä – on patriarkaalista ja matriarkaalista, on miesten alistamis- ja vaimonhakkaajayhteisöjä.

Mitenkään väheksymättä biologisia tekijöitä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #88

Jep. 100 % oikein. Ja historia tuntee jopa tasa-arvoisia yhteisöjä, yhteisöjä, joissa sukupuolella ei ollut merkitystä sosiaalisessa vallankäytössä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #88

"Mitenkään väheksymättä biologisia tekijöitä."

Biologiset tekijät ovat mitä ovat, niille emme voi mitään.

Mutta siinä on ollut järkeä että naiset on kasvatettu eri lailla kuin miehet. Naiset eivät ole metsästämeet, eivätkä sotineet, eivätkä käyneet kauppaa. Naiset ovat keskittyneet hoitamaan lapsia ja kotia. Työnjako on ollut järkevä. Ei ole tarpeen että kaikki nykymaailmassakaan toimisivat kaikissa tehtävissä.

On ollut hyödyllistä kasvattaa naiset alusta asti niihin tehtäviin mikä tulee olemaan heidän elämäntyönsä ja miehet niihin tehtäviin mikä tulee olemaan heidä elämäntyönsä.

Nykyisin asiat ovat tietenkin toisin ja vanhoista perinteistä voi olla jopa haittaa, kun tehtävät yhteiskunnassa jakautuvat toisin kuin ennen.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #93

Kyllä naiset ovat sotineetkin. Antiikin ajan suomalais-ugrilaisten kansojen asehaudoista vajaa 35 % on tunnistettu naisten haudoiksi, noin 45 % miesten, loput tunnistamattomia. Historiallisesti tämä on ollut merkittävää, jopa ratkaisevaa, eurooppalaisen kulttuurin kehityksessä.

Naiset ovat myös metsästäneet, kayneet kauppaa ja tehneet kaikkea muutakin "hauskaa"

Nykyisin ajateltu "luonnollinen työnjako" on puhtaasti kulttuurisidonnainen, kuviteltua "luonnollisuutta". Mitään, mikä on luonnollista, ei tarvitse säännellä normein. Kaikki normein säännelty on "luonnotonta"; kulttuurista, opittua.

Totta on, että ei ole järjevää, että kaikki tekevät kaikkea. Ei ole myöskään järkevää, että työt jaetaan sukupuolen, ei soveltuvuuden tai kyvykkyyden mukaan. Sukupuoleen sidottu "elämäntyö" on nimenomaan sosiaalisesti normitettu ja sanktioitu rakennelma.

Ainoa todellinen ero, mikä miehillä ja naisilla on, on, että nainen synnyttää. Muita erilaisia "tehtäviä" ei ole - miehellä on jopa imettämiseen tarvittavat elimet, ja esimerkiksi suurilla nälkäleireillä, joissa naisten kuolleisuus on ollut "riittävä", miesten maidoneritys on alkanut. Ihan puhtaasti psykofyysinen, luonnollinen, rekatio tilanteeseen.

Käyttäjän ViiviPartanen kuva
Viivi Partanen Vastaus kommenttiin #95

Tässä kohtaa tietenkin kaikki valveutuneet naisten tasa-arvoa ajavat naiset ymmärtävät kuinka nainen voi päästä tissinä (sekä kotinsa vankina) olemisesta 24/7 oikeanlaisen tasa-arvo kamppanjan avulla! Tätä koko ajatusta tukee myös biologia!

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #97

Jos todella tunnet olevasi pelkkä tissi(pari), ymmärrän puheenvuorosi tässä keskustelussa, mutta sääliksi käy. Kyllä sinusta muuhunkin on! Uskot vain itseesi! Kyllä se siitä päivä valkenee, sinullekin.

;-)

Käyttäjän ViiviPartanen kuva
Viivi Partanen Vastaus kommenttiin #98

Kyllä se tympiää puuhaa oli ja sen vuoksi ne neljä seinää alkoi ahdistaa aikanaan. Mitä tisseihini tulee, niin on ne jo työnsä tehnyt maidon tuotannon osalta. En tarvitse ilkeämielistä kannustustasi, mutta vilpitön kyllä kelpaisi ;) Voisit alkaa vaikka rohkaista minuakin tähän tasa-arvo kotkotukseen ja voisin aloittaa tästä mies imettäjänä kamppanjasta. Kiitos kun jaoit tämän tiedon kanssani =)

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #100

Missä kohdassa minä olen ollut ilkeä?

Jos siltä tuntuu, pahoittelen vilpittömästi. Olen koko ajan pyrkinyt asiallisuuteen, mutta joskus sitä kait kompastuu.

Pyydän anteeksi.

Käyttäjän ViiviPartanen kuva
Viivi Partanen Vastaus kommenttiin #101

Nuin nöyrästi kun osaat pyytää anteeksi, niin saat anteeksi. Tosin tulkintani ei perustunut tunteen pohjalle, vaan ihan siihen että teit oletuksia minusta ja iskit silmää =) Tosin siitä voisi vetää johtopäätöksen, että sinussakin lipoveriisi katsomatta löytyy huumoria.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #102

Puhuit naisista, ja oletin (anteeksi) sinun olevan sellainen. Vielä kerran ;D

Jatketaan, ilman sarvia ja hampaita (muuten, vanha jouluun liittyvä sanonta ajalta ennen "mies on vaimon pää" -aikaa).

Käyttäjän ViiviPartanen kuva
Viivi Partanen Vastaus kommenttiin #103

Niin minäkin olen olettanut, mutta aina en ole ihan varma miten se määritellään. Eipä sillä että biologisessa perustassa olisi ongelmaa, mutta nimenomaan tässä kasvatuksellisessa tai kulttuurisessa dilemmassa.

Totta kai me jatketaan, koska tämä aihe on erityisen mielenkiintoinen ja koko ajan teet tästä entistäkin kiehtovamman. Odotan innolla seuraavaa pommiasi, nyt kun olen saanut uutta tietoa ja ymmärtänyt että mieskin voi toimia imettäjänä! Teet tästä koko ajan kiinnostavampaa!

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #104

En tajunnut se olevan pommin. No, hmm... naaraiden testosteronista tuli jo edellä minittuakin, mutta se kai ei ollut ainakaan mikään pommi (?). Ei tässä nyt oikein tarkoitus pommitellakaan ole, eikö oikein voi etukäteen tietää,mikä "rähäjtää", mutta, mutta...no, katsotaan, mitä tulee eteen.

Ihan jännä keskustelu kuitenkin, kun ajattelee, että puhutaan vain paviaanilaumasta.

XO

Käyttäjän ViiviPartanen kuva
Viivi Partanen Vastaus kommenttiin #105

Kyllä se vapautta edistävä pommi oli =)

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #106

Voi voi, pitääkö tässä nyt alkaa pelätä NSA:aa ja terrorismisyytteitä?

Enpä taida uskaltaa jatkaa enää suoraan tästä!

Käyttäjän ViiviPartanen kuva
Viivi Partanen Vastaus kommenttiin #107
Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Olettaisin myös, että naisilla tuo käyttäytymisen sotaisuus ja aggressiivisuus on jäänyt taka-alalle juuri lasten suojelemiseksi? Äidinvaisto on niin voimakas - on sitten kysymys paviaaneista tai meistä ihmisistä. Toivon mukaan sekään ominaisuus ei koskaan häviä, vaikka vaikuttaa joskus ihan siltä, että monet naiset miehistyvät nykyään vähän liikaakin:)

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Mitään sen aggressiivisempaa ei luonnossa lie, kuin lapsiaan suojeleva emo.

Tuo naisten alistuvuuden selittäminen lapsen suojelemisella on vähintäänkin paradoksi, jollei jopa epätoivoinen yritys hyväksyttää ei-toivottu tilanne. Jos kyse on siitä, niin silloinhan siksi sotaiseksi ja aggressiiviseksi puolustajaksi jää vain mies. Ja kun mies sitten saa kunnolla köniinsä, jää nainen voittajan "legitiimiksi" saaliiksi? Ja miten käykään edellisen uroksen jälkeläisten? Lapsipuolten?

Mitäs suojelemista se sellainen muka on?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Mitään sen aggressiivisempaa ei luonnossa lie, kuin lapsiaan suojeleva emo."

Pitää paikkansa. Tunnistan sen itsessäni hyvin voimakkaana ja olisin vieläkin taatusti kuin raivoava härkä, jos vain jälkikasvuani jotenkin uhattaisiin. Jo lapsuudessa tunsin samaa suojeluvaistoa veljeni puolesta, eikä niin isoa ja pahaa poikaa löytynyt meidän kulmilta, ettenkö olisi suin päin käynyt päälle tuntematta itse edes minkään sortin kipua, vaikka veri virtasi:)

Ilmaisin edellisessä kommentistani asian huonosti, joten korjataan asia vähän paremmin. Tarkoitin naisten tai paviaanienkin normaalia elinpiiriä, jossa elää hyvin erilailla käyttäytyviä ihmisiä. Aggressiivisuuttakin on niin montaa sorttia, niin sanallista, kuin myös fyysistä, joten naisten on luovittava siinä omassa joukossa vain mahdollisimman viisaasti, jotta pystyy parhaiten rauhallisessa ympäristössä kasvattamaan lapsensa (pentunsa).

Kuinka moni nainenkin kestää väkivaltaista miestään vain lasten takia ja myös siksi yrittää olla näkymätön kiltti sopeutuja, jotta jonkinlainen rauha säilyisi? Tänä päivänä, kun yhteiskunta ei enää jätä yksinhuoltajaakaan ihan heitteille, niin tapaukset ovat jo harvinaisia, mutta ennen oli toisin. Paviaaneilla asia lienee huonommin, jos ryhmäkuri ei tule apuun.

Ulkoapäin tuleva uhka on jo ihan toinen juttu ja siinä me naisetkin jo kaivamme kynnet ja kirveet esiin omaa perhettä, yhteisöä tai omaa maata puolustaessamme.

Mainintasi, että sotilaita kehotettiin ampumaan naiset ensin on minullekin tuttu luettu juttu, ja pitänee aika hyvin paikkansa, jos vielä näillä nais-sotilailla on omia lapsia, niin mikään ei sitä raivokasta rohkeutta voita.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #108

"Kuinka moni nainenkin kestää väkivaltaista miestään vain lasten takia ja myös siksi yrittää olla näkymätön kiltti sopeutuja, jotta jonkinlainen rauha säilyisi?"

Lasten takia? Alistuen? Häh ja höh! Tuota juuri tarkoitin kasvatuksella.

Jos äijä ei osaa käyttäytyä, otetaan ero. Sillä lailla, ihan lasta ajatellen ja lapsen takia, se aito perherauha säilyy. Ja jos ei onnistu, niin keirriöveitsi on keksitty, ihan naisia varten. Itsepuolustus on aina sallittua, joten siihen loppuu vaimonhakkaaminenkin - ja taas on kotona rauhallista, ihan lasta ajatellen.

Alistumiseen pätee sama kuin Tuntemattoman toteamus karkuun juoksemisesta: Turhaan sie juokset, kyl hää peräs tuloo!

Toimituksen poiminnat