Ajasta aikaan Silmästä silmään

Konfliktiuutisointi meillä ja muualla

  • Isoveljen valvova silmä
    Isoveljen valvova silmä
  • Länsimainen sananvapaus
    Länsimainen sananvapaus

Suomalaisessa ja länsimaisessa mediassa on varsinkin Ukraina -uutisointiin liittyen verrattu Venäjää George Orwellin " Vuonna 1984" (1948) -romaanin maailmaan. Sen totalitaarisessa Oseanian valtiossa kansaa valvoo Isoveli ja totuutena sille syötetään "uuskieltä", jonka sisältö päätetään totuusministeriössä.

 

Jossain määrin tämä vertaus Venäjän tiedotusmaastoon pitänee myös paikkansa.

 

Mutta jo aiemmin kuin ”1984” on myös kirjoitettu toinen merkittävä dystopia, Aldous Huxleyn "Uljas Uusi Maailma" (1932), jossa vallitsee näennäisesti ajattelun- ja toiminnan vapaus, mutta kansa alistuu vapaaehtoisesti totalitarismiin ja konsensukseksi kutsuttavaan yhtenäiseen ajatteluun. Siellä kansalaiset nauttivat päivittäin Soma-nimisiä mielialalääkkeitä (ei kuitenkaan "Some").

 

"...maailmansa on totalitaristinen yhtenäisvaltio, jossa ihmisen tuotteistaminen on viety loogiseen loppuunsa saakka... Ihmisten kohtalo on ennalta määrätty sen mukaan, mihin tuotantosarjaan (yhteiskuntaluokkaan) hän sattuu kuulumaan... Kulttuuri on täysin latistettu; taide ja korkeakulttuuri on hävitetty ja historia muistomerkkeineen pyyhitty pois ihmisten mielistä...Siinä, missä Orwellin dystopia viittaa suoraan uhkaan ja totalitaristiseen ideologiaan vallankumouksen kautta ... Huxleyn dystopiassa uhka on epäsuora ja viittaa totalitaristiseen ideologiaan konsumerismin ja monopolikapitalismin kautta... Kristinuskon risti on korvattu Fordin T-mallin mukaan T-merkillä."

 (Wikipedia)

 

 

Orwellilaisessa yhteiskunnassa toimii kuitenkin alataso, jossa kansa ajattelee ja elää eri todellisuudessa kuin mitä virallinen todellisuus määrää. Huxleylaisessa taas sellainen on paljon harvinaisempaa, koska "me teemme sen itse", toisin sanoen alistumme vapaaehtoisesti viralliselle totuudelle, ajattelun totalitarismille, jota voi kutsua millä nimellä hyvänsä, vaikkapa demokratia, vapaa markkinatalous tai sananvapaus. 

Orwell ja Huxley tarjoavat romaaneissaan yllättävän terävän vision sekä Venäjän että länsimaisen yhteiskunnan tulevaisuuden (nykyisyyden?) näkymistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Voi hellanlettas tuota pikku Vladimiria! Neuvostonuori 1960-luvulta: kauluspaita päällä ja tukka "hyvin". Paljon myöhemmälle ajattelulle ja toiminnalle leimaa-antavia kokemuksia oli varmasti jo takana, mutta edessä odottavaa ainutlaatuista tulevaisuutta ei varmasti kukaan osannut arvata.

"Me teemme sen itse" on hauskimmillaan nähtävissä uuden kauppaliikkeen avajaispäivänä. Markkinointi puree vapaaksi itsensä kokevaan länsimaiseen ihmiseen niin hyvin, että myymälän tarjoushinnoittelu on kuin käsky: Jonoon järjesty! Varsinkin tietyt pääkaupunkiseudun kauppojen avajaiset ovat muodostuneet kansanliikkeiksi, ja kortteleita kiertäviksi jonoiksi. Se on todellista johtamista, ja johdettuna olemista.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

Kulutushysteria on ehkä näkyvin merkki taloususkonnon vaikutuksesta ihmissieluun.

Kauppaliikkeen avajaispäivä näyttää kaukaa katsottuna komedialta, mutta läheltä katsottuna näkyy, että kyse on tragediasta...

Toimituksen poiminnat