Ajasta aikaan Silmästä silmään

Länttä vai itää?

  • Renska
    Renska
  • Lurkki
    Lurkki

Koulupoikana selvisin melko väkivaltaiseksikin äityneestä kouluelämästä vähin vaurioin tai ainakin fyysisittä vaurioitta pitämällä hyvät mutta etäiset välit kansakoulun isokokoisiin gangsteripomoihin silti liittoutumatta mihinkään jengiin. Näin omin silmin, kuinka samanlaiset rääpäleet kuin itse olin ja monet vähemmänkin rääpäleet liittyivät johonkin jengeistä – ja pataan tuli vastapuolelta niin että raikui, aina.

 

Vaikka kyse oli tuolloin pentujen nujakoinnista, voi tilanteen aivan hyvin soveltaa suurvaltojen kanssa kaveeraamiseen.  Kun nykyistä suurvaltapolitiikkaa seuraa, se muistuttaa päivä päivältä enemmän isojen poikien kärhämöintiä uhkausten, huhupuheiden, voimannäytön ja härnäämisen suhteen – samat lainalaisuudet pätevät siinä kuin pienemmilläkin. Ja sama asema on Suomella nyt kuin meillä rääpäleillä oli 1960-luvun suomalaisessa kansakoulussa jengien katveessa.

 

Olen hämmentyneenä seurannut ns. ”yleisen mielipiteen” muodostumista ja varsinkin sen järjestelmällistä muokkausta, sitä, mikä on purskahtanut pintaan Ukraina-Venäjä-USA/EU -tapahtumien yhteydessä: Suomen valtamedia ajaa johdonmukaisesti liittoutumista Lurkin jengin kanssa Renskan sakkia vastaan. Eniten huolta on aiheuttanut se, että valtamedia ja osa poliitikoista ei lainkaan näy piittaavan seurauksista, vaan tuntuu suorastaan kaivavan verta nenästään – tai oikeastaan meidän suomalaisten nenistä. Tilanne näet ei ole lainkaan sellainen, mitä annetaan ymmärtää: täysimittainen sota Venäjän ja USA:n välillä, jossa yhteydessä osapuolet vaativat joka ikistä asettumaan omalle puolelleen niin, että muu merkitsisi asettumista heitä vastaan, siis vastapuolelle. Sellaiseksi tilanne voi tosin kehittyä, jos näitä verta nenästään kaivavia pikku uhittelijoita ilmestyy tarpeeksi, varsinkin toisen osapuolen lähiympäristöön. Ja niitähän on jo nyt riittänyt, joten potentiaalia katastrofiin on.

 

Ukrainan nimenomaiseen tilanteeseen en tässä yhteydessä puutu enempää kuin toteamalla, että propaganda kummankin osapuolen taholta on niin sakeaa, että kannanotoissaan on oltava hyvin varovainen. Huolestuttavaa suomalaisittain on se, että läntinen propaganda näyttää purevan tehokkaasti täällä Suomessa, jossa valtamedia on ottanut selkeän roolin. Täällä keskustelukulttuurin kehitysmaassa lienee kuitenkin syytä tähdentää että edellä mainittu toteamus ei tarkoita venäläispropagandan hyväksymistä.

 

Sekä Lurkki että Renska olivat isokokoisia roistoja, jotka istuivat valtaosan elämästään vankiloissa niin kauan kuin elivät. Kummankaan jengiin ei ollut mitään järkeä liittyä, vaan toimia omien aivojen avulla kumpaakaan ärsyttämättä. Ja selvitä konfliktien keskellä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Harvinaisen selväjärkistä puhetta. Mihin se suomalainen oveluus, jota Venäjällä on suorastaan ihailtu, on kadonnut? Sudella on lauma, mutta kettu tarvitsee aivoja pärjätäkseen siinä välissä. Nyt tuntuvat aivot olevan narikassa. Tästä olisi ollut mukava jutella P:n kanssa Tillikassa.
PS. minä kävin 700 oppilaan kansakoulua karussa työläiskaupungissa, tiedän, mistä puhut. Opettajan poikaa ei kohdeltu silkkihansikkailla.

Aslak Koivuila

". Mihin se suomalainen oveluus, jota Venäjällä on suorastaan ihailtu, on kadonnut? "
Venäläinen luonnehtii suomalaista rehelliseksi ja ahkeraksi.
Tarkoittaen, pikkuisen tyhmää.
Kun joku muu olisi jo ottanut rahat, ja juossut, tsuhna jää kuokkimaan ja illan tullen ihmettelee mihin kaikki hävisivät.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

Aslak.

Kannatatko rahojen pöllimistä ja juoksemista?

Siihen suomalaisilla on tätä nykyä hyvät mahikset, taloususkovaisiksi kun olemme kääntyneet ihan valtionuskonnon tasolla.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Voi vain huuli pyöreänä ihmetellä tätä tarvetta kaivaa verta meidän nenistämme, ja eniten hämmästyttää se, että valtamedia yllyttää tähän kaikin keinoin.

Kaupallisten viestinten kannalta taitaa olla niin, että sen rahoittajat, mainostajat, haluavat kytkeä Suomen länteen, jotta bisnekset sujuisivat, kun kulutusvimma levittäytyy estoitta. (Tähän tarpeeseen nähtävästi nykykapitalistinen Venäjä ei kelpaa ilmeisen epävarmuutensa vuoksi) Ja sen lauluja laulat jonka rahoilla työtäs teet.

Ylessä, jossa mainittua tarvetta ei pitäisi olla, valtaa pitää taas puolue, joka liputtaa uussuomettumista, eli Suomen ryhtymistä oikein kunnolla lännen ja USAn puudeliksi.

On oltava todella tarkkana, kun valtamediaa seuraa. Siellä propaganda on hiljaisen hivuttavaa, kun maailmalla on rauhallisempaa, nyt Ukrainan innostamana myyrät ovat taas kömpineet koloistaan melskaamaan suomettumisen välttämättömyyttä.

Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

Mainostajien epäloogisuus tai tietämättömyys maailman menosta ihmetyttää kovasti, tai ehkä kyse on vain niiden lyhtjänteisyydestä. Venäjä on toki epävarma, mutta eivätkö mainostajat näe USAn ja EUn tulevaisuutta mitenkään huolestuttavana tai epävakaana?

Ilmeisesti eivät, joten hyvää yötä, nukkukaa hyvin...

Toimituksen poiminnat